BIH

Mafijašici Šejli Turković prijeti privođenje 21. oktobra

Odgođen glavni pretres u slučaju ugrožavanja sigurnosti Izeta Baždarevića

A. ALJIMI

17.9.2014

Šejla Turković, supruga vođe zločinačke organizacije Zijada Turkovića, koja se tereti za ugrožavanje sigurnosti sarajevskog advokata Izeta Baždarevića te njen branilac Fahrija Karkin jučer se nisu pojavili na glavnom pretresu u Općinskom sudu u Sarajevu, iako su na zakazano ročište uredno pozvani pismenim putem o čemu svjedoče dostavnice.

Postupajuća sutkinja Melika Murtezić, odgodila je ročište te je odredila da će se glavni pretres nastaviti 21. oktobra ove godine dodavši da će biti izdat nalog Sudskoj policiji da privede optuženu Šejlu Turković.

Sutkinja Murtezić također je kazaIa jučer da će i advokat Karkin ukoliko Sud odluči da ga sankcionira biti prijavljen Advokatskoj komori, jer nije opravdao svoje odsustvo sa ročišta.

turkovic-sudjenje-09-02-12-14mk

Baždarević: Ozbiljno shvatio prijetnje

Oštećeni advokat Izet Baždarević uredno se pojavio u sudnici, ali suđenje nije održano.

Sutkinja Murtezić najavila je da će na narednom ročištu biti saslušan sudski policajac Dejan Prka koji se u trenutku prijetnji advokatu Baždareviću našao u blizini.

Inače, Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je žalbu Tužilaštva te je ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Općinskog suda u Sarajevu u predmetu protiv Šejle Turković.

Podsjećamo, da se Šejla Turković optužnicom tereti da je 23. septembra 2011. godine u Sudu BiH prišla advokatu Baždareviću koji je stajao ispred sudnice te mu se povišenim tonom obratila govoreći da je zločinac optužujući ga da je nagovarao svjedoke da svjedoče protiv njenog muža.

turkovic-sudjenje-11-04-13-12mk

Karkin: Nije se pojavio u sudnici

Baždarević je u predmetu koji se vodio protiv Turkovića i njegovih saučesnika zastupao optuženog Hajrudina Memovića, koji je uklanjao tragove nakon ubistva Mithata Mekića i njegove nevjenčane supruge Lusije Salas-Kortez, koja je bila trudna.

Memović je s Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice i osuđen je na pet godina zatvora, ali je pristao da će u sudnici svjedočiti o Turkovićevim zlodjelima, što je i učinio.

Nadalje u optužnici se također navodi da je prijetnje Šejle Turković da će mu se osvetiti te ubiti njega i njegovu porodicu advokat Baždarević shvatio ozbiljno što je kod njega
izazvalo osjećaj straha i lične ugroženosti.

Zika i Šejla glavni Bakirovi predizborni "aduti"

2noaslika

Izetbegović, Čampara, Šejla i Zijad Turković: Četvorka sličnih interesa

U posljednjih mjesec dana ime Šejle Turković u javnosti je postalo poznato i po političkoj montaži koju predsjedniku SBB-a pokušava napraviti Dubravko Čampara kroz tzv. kosovski slučaj "Keljmendi" (a materijalno i činjenično - to je slučaj tužitelja Dubravka Čampare gdje je kosovsko tužilaštvo, s obzirom na to da se dvije države ne priznaju, samo "spiker" Tužilaštva BiH).

Dubravko Čampara je rođeni brat bivšeg dugogodišnjeg Šejlinog partnera Aljoše, člana kabineta Bakira Izetbegovića i dogradonačelnika Sarajeva i sin Rabije Čampare "mame generala" kako je zovu zbog velike moći u MUP-u KS.

Inače, još dok je Radončić bio ministar sigurnosti BiH, Bakir Izetbegović je prvi nagovijestio političku montažu svojim intervjuom u "Oslobođenju" 13. aprila 2013. godine, kada je "vidovito" i nezakonito obznanio saznanje da "svjedokinja pod zakletvom tvrdi da je ministar sigurnosti naručio ubistvo".

U namjeri da ušutka Radončića u antikorupcijskom cunamiju i posljedičnom otkrivanju desetak likvidacija sa političkom pozadinom i ulogom vrha SDA u tome, Čampara i Izetbegović su očito zaigrali na kartu insceniranog, lažnog svjedočenja ucjenjene mafijašice Šejle Turković.

Da podsjetimo javnost, Šejli Turković je tokom suđenja zločinačkoj organizaciji njenog supruga, presudom čiji dio nije sporan, oduzeto 47.766,56 KM sa njenog računa u Unicredit banci d.d. Mostar, jer je Sud BiH utvrdio da se radi o imovinskoj koristi stečenoj krivičnim djelom.

Također, u istom postupku je utvrđeno da je na sjedištu Šejlinog "Mercedeca ML" registarskih oznaka: A05-E-194 nađen DNK dvije Turkovićeve likvidirane žrtve. A i nepobitno je utvrđeno da je ona vodila evidenciju dilanja droge i brojala novac pa je očigledno namjerno ostavljena na slobodi kako bi se njome manilpuliralo u političke svrhe.  

Uz to, Šejla Turković je četiri puta na Općinskom sudu u Sarajevu osuđena za klevetu, jer je javno lagala protiv Fahrudina Radončića i njegove navodne umiješanosti u slučaj "Keljmendi".

Ipak, Bakirovom kućnom tužiocu Čampari to uopće nije smetalo da mu potpuno kompromitirana svjedokinja Šejla Turković bude glavna osoba za pokušaj predizbornog eliminiranja Izetbegovićevog rivala Radončića. On je bivšeg ministra sigurnosti BiH proglasio praktično "nedostupnim", iako ga je duže od godinu dana stalno čuvala Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i nekoliko policajaca 24 sata na dan.

Tako je uz kršenje zakona i službenu zloupotrebu tužilac Čampara onemogućio Radončiću da se u zakonom predviđenoj pravnoj proceduri uopće izjasni o monstruoznim lažima jedne članice velike zločinačke organizacije.

Dodatno, Turkovićeva grupa, odnosno Zijad i Šejla (a član te organizacije Milenko Lakić ranije je u medijskim izjavama preuzeo odgovornost za likvidaciju Ćele Delalića) dodatno su ljuti na Radončića jer smatraju da su dobili ukupno 100 godina zatvora zato što je tadašnji ministar sigurnosti Radončić napravio atmosferu da sudovi rade u ambijentu bez straha od kriminalaca i njihovih političkih mentora.