BIH

Traktori na ulicama: Zar nam životinje trebaju pokrepati dok se vlasti sjete mljekara?

Upozorili na neisplatu podsticaja

D. PUCAR

16.9.2014

Nekoliko desetina mljekara iz Srednjebosanskog kantona traktorima su danas izašli na ulice u protestnoj vožnji od Stare Bile do Travnika, kako bi upozorili na neisplatu poticaja  koje im duguju resorna federalna i kantonalna ministarstva poljoprivrede za ovu godinu.

Prvi put udružili su se mljekari iz više gradova SBK, pa su se u protestnoj vožnji za upravljačima traktora sjedili mljekari iz Travnika, Viteza, Bugojna, Donjeg Vakufa...

Zapaljeno sijeno

Zima ide, kažu, a od sredstava ništa. "Zar nam životinje trebaju pokrepati dok se vlasti sjete mljekara? Kako prezimiti kad su nam kiše i poplave uništile sijeno. Pa samo sam ja ove godine zapalio pet tona sijena, a šta je sa drugima?", kazao je Ivica Bajo iz travničkog naselja Nova Bila, jedan od organizatora protestne vožnje.

mljekari-2

Transparentima su poslali poruku vladajućima

Zadnji poticaji isplaćeni su za zadnji kvartal prošle godine, a mljekari upozoravaju da od tog posla u SBK živi nekoliko desetina hiljada ljudi.

Blokada saobraćaja

"Pa uzmite samo da oko 200 mljekara treba dobiti sredstva, tomu dodajte njihove obitelji, pa radnike koji rade za nas... Kako ćemo sebe prehraniti zimi kad ni životinjama od kojih živimo nećemo imati hranu", rekao je Bajo.

Mljekari kažu da su zasad organizovali samo protestnu vožnju, ali i upozoravaju da će, ako rekacija vlasti izostane, blokirati i najfrekventnije saobraćajnice.