BIH

Islamska zajednica u BiH stavila na raspolaganje oko milion KM za poplave

Reis Kavazović i ministar Osmanović potpisali Protokol

A. Nu.

16.9.2014

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović i Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović potpisali su danas Protokol o zajedničkoj saradnji na sanaciji šteta nastalih usljed poplava u tokom maja ove godine u BiH.

Prema potpisanom Protokolu, organi IZ u BiH, muftijstva, medžlisi i druge osobe koje ovlasti reisu-l-ulema mogu potpisivati posebne ugovore s ovim ministarstvom za konkretne projekte, a u cilju pružanja finansijske pomoći u zbrinjavanju ugroženih porodica te revitalizaciji individualnih, vjerskih i drugih objekata ugroženih područja.

Reis Kavazović izrazio je nadu da će pomoć, koja je pristigla IZBiH biti što prije dostupnom narodu.

Smatramo da na ovaj način možemo obezbjediti sigurnije projekte i da zajednički na terenu procijenimo koji su projekti važni da se realiziraju u skorije vrijeme. IZu BiH je već plasirala jedan dio novca preko naših medžlisa, i muftiluka, i oni se već realizuju na području Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona. Na području Bosanskog Šamca već se radi jedan dio kuća i saniraju nastale štete - rekao je reis Kavazović.

Ovo potpisivanje Protokola je za nas jako bitno jer smo snimili veći broj stambenih objekata, a naša finansijska sredstva nisu u tom kapacitetu da to sve pokrijemo, kazao je Osmanović.

- Federalno ministarstvo je nakon što su se desile nepogode formiralo Operativni štab i odmah smo pristupili izmjeni i dopuni naše Odluke o trošenju finsijskih sredstava, program prilagodili novonastaloj situaciji, izdvojili oko šest miliona i osamsto hiljada KM za rješavanje ovih problema. Angažirali smo naše inženjere, kao i inženjere drugih kompanija, tako da smo do sada snimili preko hiljadu i dvjesto stanbenih jedinica u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Tuzlasnskom kantonu i na prostoru RS.Do sada smo utrošili preko tri miliona i dvjesto hiljada KM za sanaciju manjih oštećenja stambenih jedinica.

S ovim sredstvima koja ima na raspolaganju Islamska zajednica pokušat ćemo da uđemo zajedno u neke projekte, kako stambene, tako i infrastrukturne , što će olakšati Federalnom ministarstvu da se uključi u neke druge objekte koji su također u prioritetu - rekao je, između ostalog, ministar Osmanović.

Kada je riječ o vrijednosti ovog Protokola, Islamska zajednica je po riječima reisa Kavazovića Ministarstvu na raspolaganje stavila nešto više od milion KM.