BIH

Američki vojnici učenicima darivali obnovljenu zgradu

Prva osnovna škola u Srebrenici

Autor:S. Sm.

16.9.2014

Vršilac dužnosti zamjenika šefa misije SAD u BiH Albert Rob Pajot (Pyott) i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković jučer su učenicima Prve osnovne škole u Srebrenici predali obnovljenu školsku zgradu.

Duraković je na svečanosti naglasio da je za obnovu ove zgrade Evropska komanda oružanih snaga SAD, putem Ureda za saradnju u oblasti odbrane američke ambasade u našoj zemlji, uložila više od 300.00 dolara. Škola i opština su obezbijedili potrebnu dokumentaciju i na vrijeme aplicirali za ovaj projekat.

zgrada-13

Školska zgrada

- Projektom obnove ove škole obuhvaćena je zamjena krovne konstrukcije, oluka, postavljanje toplotne fasade, uređenje fiskulturne sale, rekonstrukciju centralnog grijanja i postavljanje podnih obloga u svim učionicama. Ovu donaciju srebrenička škola dobila je zato što je multietnička i što su ovdašnji učenici kao dobri stručnjaci poznati širom svijeta. Siguran sam da će se u ovim učionicama obrazovati i novi lideri vaše zemlje.

Inače, Prva osnovna škola u Srebrenici ima 460 učenika svih nacionalnosti i 70 uposlenih. Nastava se odvija i po planu i programu Tuzlanskog kantona, a svi nastavnici su, prvi put ove školske godine stručni za sve predmete.     
    
Nakon što se direktor ove škole Marinko Batković zahvalio Amerikancima na donacij, srebrenički načelni Duraković predstavnicima američke vojske uručio je općinsku zahvalnicu, a učenici su izveli prigodan program.