KULTURA

U Žepču obilježena godišnjica smrti Nedžada Ibrišimovića

Čovjek traganja, autentičnih i neponovljih književnih djela

R. Ag.

16.9.2014

U povodu obilježavanja godišnjice smrti književnika Nedžada Ibrišimovića u Žepču je sinoć u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture  Preporod Žepče i suorganizaciji  Legološkog udruženja BiH održana književna večer "Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića". 

O ovom istaknutom bosanskohrecegovačkom i bošnjačkom književniku govorili su Mustafa Spahić, predsjednik BZK Preporod u BiH prof.dr. Senadin Lavić i Nedžadov sin Zlatan Ibrišimović. Govoreći o liku i djelu Ibrišimovića svi gosti su složni u jednom da je bio i kao čovjek i kao umjetnik  jedinstvena ličnost. 

Za njegova djela rečeno je da su autentična, neponovljiva i orginalna a da je djelo "Vječnik" vrhunac književnog stvaralaštva koje će još dugo biti predmetom analize i istraživanja.

Na književnoj večeri rečeno da je bio čovjek traganja koji je kroz književnost pokušavao da odgovori na neke fenomene u svijetu. Njegova djela predstavljala su svojevsrtan bosanski pečat životne zbilje ovih prostora.

Žepče, grad djetinstva i mladosti kojem se Ibrišimović za života uvijek vraćao i u kojem je,  kako je  znao često reči nalazio svoju  životnu inspiraciju, bio je centralno mjesto obilježavanja treće godišnjice njegove smrti. 

Kao gost  i veliki prijetelj Ibrišimovića  književnoj večeri trebao je prisustvovati i  Emir Hadžihafizbegović. Nažalost Hadžihafizbegovićevo gostovanje u Žepču je izostalo  zbog obaveza i   preklapanja termina sa  prijemom kod predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića koji je upriličenim  za glumaca povodom nagrade  dobijene na Venecijanskom festivalu za najbolju glavnu ulogu u filmu "Takva su pravila". U znak pažnje i poštovanja prema književniku i njegovoj porodici događaju je prisustvovala njegova kćerka Amra. 

Ovaj događaj svojim nastupom su uljepšali mladi izvođač sevdalinki Zanin Berbić uz pratnju profesora muzike Mirze Babanovića. Književna veče završena je uz zaključak da  bi več od naredne godine uz  podršku institucija  ovakav  vid  obiježavanja sjećanja na ovog istaknutog bosanskohercegovačkog književnika i umjetnika  trebala prerasti u  značajniji projekat  koji bi postao dio tradicije Žepča.