GLOBUS

NY Times: Turska jedan od najvećih izvora boraca ISIL-a

Do sada se oko hiljadu Turaka pridružilo Islamskoj državi

Fena

16.9.2014

Turska je jedan od najznačajnijih izvora regrutiranja stranih boraca za ekstremističku grupu Islamska država (IS), piše danas "New York Times" pozivajući se na navode turskih zvaničnika i medija.

Do sada se oko hiljadu Turaka pridružilo Islamskoj državi. Kao razlozi za regrutiranje, navodi se da IS ima uspješan ideološki pristup nezadovoljnim mladim Turcima, kao i novac koji se borcima isplaćuje.

Prema podacima koje je prošle nedjelje iznijela američka CIA, Islamska država broji između 20.000 i 31.500 boraca u Iraku i Siriji.
Turski borci u Islamskoj državi kažu da se više identifikuju s ekstremim oblikom islama koji praktikuje IS nego s turskom vladajućom strankom koja ima korijene u umjerenijoj formi islama.

List navodi primjer Kana, turskog momka (27) koji je iz Ankare otišao u Siriju zajedno s desetak prijatelja i priključio se borcima IS-e s kojima je prošao 15-dnevnu obuku u kampu u sirijskom gradu Raka koji se smatra štabom Islamske države.

Nakon toga je poslat u borbenu jedinicu. Ubio je, kako kaže, dvojicu ljudi i učestvovao u jednom javnom pogubljenju. Ali tek pošto je jednog čovjeka živog sahranio, rečeno mu je da je postao potpuni borac Islamske države, navodi američki list.

Turska, članica NATO-a koja dijeli dugu granicu i sa Sirijom i sa Irakom, jedna je od glavnih saveznica Washingtona u regionu, ali je do sada izbjegavala da se uključi u novu vojnu kampanju protiv džihadista.