NOGOMET

Bh. igrači u Ligi prvaka: Pjanić, Džeko i Spahić u glavnim ulogama

Večeras počinje najelitnije fudbalsko takmičenje

(N. K.)

16.9.2014

U Ligi prvaka koja danas otvara novu sezonu, zaigrat će četvorica igrača Bosne i Hercegovine. Popis je trebao biti dulji, ali je Sead Kolašinac povrijedio koljeno i neće ga biti u sastavu Schalkea barem pola godine. BiH ima i predstavnika na klupi, Elvir Rahimić novi je trener moskovskog CSKA.

Edin Džeko (Manchester City)

edin-dzeko-mc

Novi kapitan Zmajeva, igrao je u Ligi prvaka s dva kluba, Manchester Cityjem i Wolfsburgom. Za "Građane" je dosad u ukupno 162 utakmice zabio 66 golova. Od toga je 18 utakmica odigrao u Ligi prvaka i postigao tri gola u tom takmičenju. Lani je City prošao grupu u kojoj je igrao s Bayernom, Viktorijom Plzen i moskovskim CSKA, ali je zapeo u osmini finala, bolja je bila Barcelona. Ove sezone aktualni engleski prvak želi ostaviti veći trag u Ligi prvaka, a jedna od glavnih karika trebao bi biti Edin Džeko. Nakon odlične utakmice u Newcastleu, Džeko se povrijedio protiv Liverpoola, pa je u sljedeće dvije utakmice ulazio s klupe. U Wolfsburgu je ukupno odigrao 142 utakmice, zabio 85 golova, a u šest nastupa za njemački klub u Ligi prvaka, Džeko je zabio četiri gola u sezoni 2009/2010.

Miralem Pjanić (Roma)

miralem-pjanic-1

Miralem Pjanić je već iskusan u Ligi prvaka, već je s Lyonom odigrao tri sezone u najelitnijem takmičenju, od 2008. do 2011. godine. U 21 utakmici zabio je pet golova i imao četiri asistencije. S Romom će sad debitirati u Ligi prvaka. Pjanić je za Romu odigrao tačno 100 utakmica, zabio 13 golova, uz 23 asistencije. Italijanski doprvak tek se mora dokazati u Ligi prvaka, iako im je ove sezone glavni cilj lov na "scudetto".

Emir Spahić (Bayer Leverkusen)

4280475-1-44629201

Nakon Svjetskog prvenstva, kapitan Zmajeva oprostio se od reprezentacije, ali je i dalje standardan u prvoj ekipi Bayer Leverkusena. Štoviše, bio je i strijelac u 2. kolu protiv Herthe (4:2). Spahić je i lani igrao za "Apotekare" u Ligi prvaka. U šest utakmica grupne faze, nije nastupio samo protiv Real Sociedada. Bayer se plasirao u osminu finala i igrao protiv PSG-a. Spahić je isključen u prvoj utakmici, dobio je dva žuta kartona u Leverkusenu, u kojoj je domaćin poražen s čak 4:0. Spahić je propustio revanš u Parizu koji je ionako bio samo formalnost. 

Nusmir Fajić (Maribor)

65047454-nusmir-fajic

U Mariboru je od 2013. godine gdje je stigao iz Mure. S "Violama" je prošle sezone igrao u grupnoj fazi Evropske lige, u sedam utakmica zabio je jedan gol, protiv Rubina iz Kazanja. Maribor je prošao grupu i ispao u 16-ini finala. Ove sezone, klub ga je prijavio za to takmičenje, iako je Fajić zatražio raskid ugovora. Nastupio je u samo dvije kvalifikacijske utakmice, u 1. pretkolu protiv Zrinjskog iz Mostara. Protiv Maccabija je bio na klupi, a protiv Celtica nije ni bio u sastavu, piše goal.com.

Sead Kolašinac (Schalke)

tumblr-n2ww0bqfpr1rekgiso1-1280

U 1. kolu Bundeslige zaradio je tešku povredu koljena, na utakmici protiv puknuo mu je prednji križni ligament. Pauzirat će šest mjeseci, a ko zna hoće li, kad se Kolašinac oporavi, Schalke i dalje biti u Ligi prvaka. Kolašinac je sa Schalkeom prošle dvije sezone igrao u Ligi prvaka. Oba puta ekipa se plasirala u osminu finala, ali je ispala protiv Galatasaraya i lani od madridskog Reala primivši u dvije utakmici ukupno devet golova. Kolašinac je u dvije sezone skupio devet nastupa. lašinac (Schalke)

Emir Spahić (Bayer Leverkusen)