BIH

Studenti Univerziteta u Sarajevu izlaze na ulice

Protesti „Studenti probudite se“ u organizaciji neformalne grupe

Dž. Č.

16.9.2014

Neformalna grupa studenata najavila je proteste tokom sedmice ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, kojim žele pružiti podršku članovima Sindikata koji su u štrajku od 8. septembra. Pod sloganom „Studenti, probudite se", planiraju izaći na ulice i, kako kažu, tražiti bolje mjesto u državi.

- Podržimo naše profesore! Zar vam nije dosta loših uvjeta studiranja? Mi smo budućnost ove države i, ako ne uradimo nešto, neće niko. Ostajemo bez ispita i diploma zato što niko iz Vlade ne reagira na zahtjeve Sindikata. Potrudimo se da nas neko čuje - kažu studenti.

Iako će nastavne aktivnosti biti nastavljene od sutra na svim fakultetima i akademijama koje su podržale štrajk Sindikata UNSA, studenti su odlučili održati proteste. Predstavnici Studentskog parlamenta UNSA nisu organizatori, ali smatraju da studenti imaju pravo izaći na ulice i pokazati svoje nezadovoljstvo.

- Nismo upoznati sa grupom koja pokreće mirne proteste, ali svakako opravdavamo njihov postupak i način na koji se bore za svoja prava – kazao nam je Ahmed Nurković, predsjednik SPUS-a.

ahmed-nurkovic

Nurković: Podrška studentima

Nekoliko studenata i studentica sarajevskih fakulteta, koji stoje iz a organizacije protesta, naglasili su da će protesti biti mirnog karaktera, te da će svi koji se ne budu pridržavali pravila biti udaljeni.