KOŠARKA

Sklapamo mozaik za budućnost

Damir Zeljković, trener Bosne, nakon Memorijala "Mirza Delibašić"

H. KLAČAR

16.9.2014

Završen je 10. memorijalni košarkaški turnir "Mirza Delibašić", koji se održava u čast i sjećanje na sportistu stoljeća u Bosni i Hercegovini i njenog najboljeg košarkaša svih vremena.

Osvajač turnira je tim iz Ankare Turk Telekom, koji je s lakoćom u finalu savladao zagrebačku Cibonu 94:75. U utakmici za treće mjesto između dva bivša prvaka Evrope, Partizan je bio bolji od domaćina i organizatora turniru Bosne (91:57), dok je najbolji igrač turnira David Josep (Joseph) iz turskog giganta.

Sjajna organizacija

- Želio bih zahvaliti upravi kluba na sjajnoj organizaciji, kao i publici koja je došla i uveličala ovaj međunarodni turnir. S obzirom na to da smo bili nekoliko dana u pogonu prije prve utakmice i s novim igračima, zadovoljan sam pruženom igrom - rekao je trener Bosne Damir Zeljković.   

Bosna je s dosta izmijenjenim i podmlađenim sastavom učestvovala na turniru koji nosi ime njenog najboljeg košarkaša. Odigrali su "Studenti" dvije jake utakmice pred početak nove košarkaške sezone BiH.   

- Turnir smo iskoristili za probu novih igrača i kako se uklapaju u sistem naše igre. Sada sklapamo mozaik za budućnost i uz jake pripreme što bolje da se spremimo za izazove naše lige. Turk Telekom i Partizan su dosta jake ekipe za naše uslove, ali ako želiš biti bolji, moraš igrati protiv jačih - kazao je Zeljković.

Bolji plasman

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine još nije zasjedao i donio tačan termin početka prvenstva naše države, ali, prema naznakama, trebao bi početi sredinom oktobra.

- Unutar našeg kluba vrijedno se radi da se osiguraju svi uslovi pred početak prvenstva. Na meni je da pripremim momke što bolje, krenut ćemo ubrzano s napornim pripremama, liga je svake godine jača i mi ćemo uraditi sve da ostvarimo što bolji plasman - zaključio je trener "Studenata".

Umirovljena slavna 12

bosna-turnir-mirza-delibasic-5-ff

Dres u dvorani koja nosi Kinđino ime

Dres Bosne s brojem 12 koji je nosio njen najproslavljeniji igrač Mirza Delibašić umirovljen je pod svodove dvorane koja nosi njegove ime.   

- Mislim da je to najbolji mogući potez kluba. Kinđe je naš najbolji košarkaš svih vremena i niko više nije zaslužio ovakav potez od njega - rekao je Zeljković.