ZDRAVLJE U KUĆI

Život u minusu

Svaki drugi Evropljanin je prezadužen

Redakcija

16.9.2014

Živim s minusom, ali ga znam kontrolirati, najčešće je pojašnjenje koje će dati prezadužena osoba. Krediti, kreditne kartice, odgođeno plaćanje, posuđivanje novca od prijatelja... sve je to dio naše svakodnevice.

Procjenjuje se da je svaki drugi Evropljanin u minusu. Neki od njih na to su primorani zbog nepredviđenih situacija. Ali, ima i onih koji su „peglali“ kartice jer su im oči bile veće od novčanika.

Prezaduženost je kao jedan oblik ovisnosti. Prvi korak je, ustvari, da priznamo da smo ovisni o tome. Ako ste ovisni o alkoholu, to je vrlo teško priznati. Slično je i s prezaduženošću, kažu ekonomski stručnjaci. Ipak, ističu da teška ekonomska situacija na općem nivou ne ostavlja ljudima drugu opciju nego da se zaduže.

A recept za izbjegavanje odlaska u minus nije jednostavan. Prvi korak je - planiranje kupovine. Drugi je - plaćanje gotovinom. Ali, prije svega treba mijenjati stav.

Dobro ili loše

Jedan od načina kako smanjiti minus jeste ući u novi, odnosno podići gotovinski kredit, što, prema riječima stručnjaka, ne mora biti loše. Krediti imaju nešto manje kamatne stope nego minusi na tekućim računima.