BIZNIS

Hoće li 285 radnika završiti na birou?

Nakon poplava "Jadrina" na koljenima

H. ČALIĆ

16.9.2014

Gračanička fabrika namještaja "Jadrina", koja je ove godine trebala na svečan način obilježiti pet decenija uspješnog rada i koja 90 posto svoje proizvodnje izvozi u zemlje EU, zapošljava oko tri stotine radnika i nikada, ni u najteže vrijeme nije prestajala s radom, od 5. avgusta, kada je poplavljena, je na koljenima.

 Lažna obećanja

U menadžmentu i Sindikatu su, nakon što su sve preduzeli da se od vodene stihije spasi što se spasiti moglo i nakon obećanja premijera TK Bahrije Umihanića (SDA) i premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP) da će fabrika stati na noge, doživjeli samo razočarenja.

6,5 miliona KM procijenjene direktne štete

2 miliona maraka indirektne štete

Podivljala rijeka Sokoluša je 5. avgusta prodrla u sve pogone fabrike, uništila gotove proizvode, repromaterijal, skupe strojeve i salon namještaja. Vrijedni radnici danonoćno su se borili da koliko god mogu ublaže štete. Među tridesetak kompanija u Gračanici, koje su poharale poplave, "Jadrina" je najviše stradala.

Jedan od kupaca iz Hrvatske, a drugi iz Njemačke, digli su ruke od proizvoda "Jadrine", jer se ne mogu udovoljiti rokovi isporuke. Direktor Ramir Grapkić navodi da je kolektiv "Jadrine" potpuno razočaran u političare, misleći, prije svega, na nivo kantona i FBiH.

-Prilikom posjete našem kolektivu tražili smo samo jedno, da nam se za 285 radnika uplate doprinosi za pet mjeseci, ništa više. Ali, umjesto toga, premijer Nikšić nam je dao "savjet" da se zadužimo kod Razvojne banke, a premijer Umihanić nam je savjetovao da se naša proizvodnja preseli u "Konjuh". Takve prijedloge smo odbili - kažu nam u "Jadrini".

Hoće li 285 radnika uskoro morati na biro za zapošljavanje pitali smo predsjednika Zijada Topčagića.

Gube strpljenje

-Radnici gube strpljenje, ovo je sramota što se s nama radi. Nikada nikoga nismo molili, sami smo se borili za fabriku. Sada je došlo vrijeme da se i nama pomogne, jer smo doživjeli katastrofu. Ako do zatvaranja ovoga dođe, a po svoj prilici hoće, blokirat ćemo sve koji su nam okrenuli leđa, a imali su zadaću pomoći nam - kaže Topčagić.

Sramotno ponašanje

U Sindikatu kažu da su iznenađeni sramotnim ponašanjem i Kantonalne i Federalne vlade, jer "Jadrina" je po svim parametrima zaslužila pomoć. Čak su, pri određivanju kriterija u vladi TK  za podjelu 10 miliona KM pomoći, napravljeni takvi kriteriji da ova kompanija ne može konkurirati ni za jedan projekt.