ZDRAVLJE U KUĆI

Kako prepoznati staro jaje

Tri testa u tri sekunde

(A. Sm.)

16.9.2014

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje koke koje vam svakodnevno 'poklone' svježi obrok, vječna dilema s kojom se susrećemo je -da li je jaje koje smo kupili doista svježe. Želite li biti sigurni napravite tri kratka testa za koje vam treba svega nekoliko sekundi.

1. TEST
U duboku staklenu posudu ili čašu natočite vode. Jaje nježno ubacite u čašu i posmatrajte šta se događa.

- Svježe jaje u potpunosti će potonuti i 'zalijepiti' se za dno
- Malo starije jaje će jednim djelom biti na dnu, a drugi će se podignuti prema površini
- jaja koja plutaju na površini vode rizična su za konzumaciju i zato ih radije ne koristite.

2. TEST
Jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jajeta.

- Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo biti friško i dobro za konzumaciju
- Ako se iz jaja jasno čuje bućkanje, ono je najvjerovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

3. TEST
Pripremite jaje i veliki, bijeli tanjir. Uzmite jaje, nježno ga razbijte na tanjir i promotrite njegov izgled.

- Ako žumanjak stoji čvrsto i uzdignuto, a bjelanjak ostao okupljen oko njega jaje je svježe.
- Ako je žumanjak čvrst, ali se malo raširio i spljoštio, a bjelanjak proziran i još uvijek nije potpuno razliven po tanjiru jaje je starije, ali još uvijek dobro za konzumaciju.
- Ako je žumanjak mekan, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjiru jaje je najvjerovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.