BIH

Tvrde da Koldžo uzima novac i preusmjerava u druge projekte

Problem bivših stanara Zagrebačke 5

F. NUMANOVIĆ

16.9.2014

Nakon što je petero bivših stanara zgrade u Zagrebačkoj 5 13. jula 2012. godine dobilo ključeve od stanova koji su do kraja ove godine trebali biti useljivi, Općina Novo Sarajevo i Ministarstvo stambene politike KS još nikad nisu ovaj projekt priveli kraju.

Javna nabavka

Iako je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica prije nekoliko mjeseci osiguralo dodatnih 100.000 KM za radove u stanovima, mjesecima se provodi tenderska procedura i javna nabavka. Kako nam je kazao Sejfo Pozder, bivši stanar, sve je do načelnika Nedžada Koldže (SDA) i njegove nezainteresiranosti da 20 godina nakon rata riješi status raseljenih lica, te da on ustvari samo provodi kriminal u Općini.

zagrebacka-pet-jucer

Zagrebačka 5: Ništa se ne radi

- Koldžo je pravi manipulator koji nas za tih pet stanova godinama vuče. Sredstva su na računu, a on ih, vjerovatno, preusmjerava na druge projekte, od kojih on ima koristi. Iako sam raseljeno lice i RVI, s porodicom živim u tuđem stanu iz kojeg su me prije dva mjeseca htjeli deložirati, ali ih je načelnik „zamolio" da to odgode. Stalno petljaju da nije do njih, već da je sve krivica Ureda za žalbe - dodao je Pozder.

Nema pomaka

Iz Općine su nam potvrdili da nema nikakvih pomaka te da su u toku javne nabavke.

- Radovi će početi nakon što izvođač bude izabran. Što je do nas, uradili smo, sada je na Uredu za žalbe da dostavi informacije, a mi poštujemo proceduru - kazali su iz Općine.

Pozder: Prevaranti su potrošili te pare

Pozder nam je kazao da se obratio i ministru Muameru Bandiću (SDA), koji je tražio da mu nadležne općinske službe dostave svu dokumentaciju.

- Načelnik Koldžo i njegove službe su pravi prevaranti i vjerovatno su potrošili te pare za sanaciju. To je diskriminacija, nisam u stanju da sam obnovim svoj stan, a oduzimaju mi pravo koje imam - rekao je Pozder.