BIH

Čopori opasnih pasa siju strah!

Sve učestaliji napadi, rješenja još nema

Avaz.ba

16.9.2014

Osim ekonomske kataklizme, problem opasnih pasa lutalica kojih, prema procjenama, na ulicama ima više od 20.000 jedan je od gorućih u Kantonu! Zbog agresivnih čopora koji haraju gradom i siju strah, među građanima vlada prava panika!

Dozvoljena eutanazija

Umjesto što narodu pred izbore bacaju prašinu u oči ponovnim otvorenjem kafilerije u Buča Potoku, nesposobnoj Vladi KS s Muhamedom Kozadrom (SDA) na čelu bolje bi bilo da se ugleda na Banju Luku, na čijim ulicama skoro da i nema pasa lutalica.
Naime, odmah su uvidjeli da postojeći državni zakon nije rješenje i zato primjenjuju entitetski iz 2008. godine, koji dozvoljava eutanaziju.

ugrizaju-i-jedni-druge

Grizu i jedni druge

Za razliku od njih, Vlada KS predvođena SDA i SDP-om odlučila se za propalu investiciju - izgradnju azila u Prači, gdje se može smjestiti samo 500 pasa.

Zbog tog jeftinog političkog trika situacija u gradu odavno je izmakla kontroli i narodu je dogorjelo do nokata. Zbog straha od mogućeg napada mnogi su u posljednje vrijeme primorani na ulicu izlaziti noseći štapove, šipke, sprejeve...  

Teške povrede

U protekle četiri godine zbog ugriza i teških povreda pomoć ljekara zatražila su 2.703 pacijenta. Tako se prije nekoliko dana dogodio napad na Sedreniku koji je digao javnost na noge. Tada je napadnuta šezdesetčetverogodišnja B. B., radnica rasadnika "Sarajevo šuma", koju je ujeo pas za prst desne ruke. Dan kasnije zabilježen je napad na ženu na Ilidži.

2.703 napada za četiri godine

Tabakovića ujeo pas na Ciglanama  

salko-tabakovic

Tabaković: Niko ne reagira  

Salko Tabaković iz Ilijaša jedan je od mnogih koje je ujeo pas lutalica. To se dogodilo na stanici na Ciglanama dok je čekao autobus. Iako je bilo mnogo ljudi, psi se nisu uplašili pa su u čoporu došli među njih i napali Tabakovića.

Odmah je potražio ljekarsku pomoć, a nakon toga pozvao policiju, međutim, niko nije reagirao. Danas se, kaže, boji i pudlice kada je vidi, a viđa mnogo opasnije jer živi u Ilijašu, u kojem kaže da će ih biti koliko i stanovnika ukoliko ih uskoro ne sklone s ulica.   Z. Ka.

U Vogošći napali trudnicu

ilhan-cuke

Povrede dječaka Ilhana

Problem pasa lutalica i u Vogošći je sve izraženiji. Tako se u maju 2013. godine u ulici Braće Kršo čopor od šest pasa okomio na 11-godišnjeg Ilhana Turkovića, nanijevši mu teže povrede na obje noge, kukovima...

To je bio peti ujed pasa lutalica u tri dana tog mjeseca, a treći u ovoj ulici. Isto jutro psi su napali Nurku Ramusović, zatim i jednu trudnicu... Ove godine bilo je više od 70 ujeda.  Es. M.