BIH

Ako ne naučite lekciju iz 7. februara, on će se ponoviti

Pripadnici boračke populacije poručuju vlastima

E. DUVNJAK-ŠALAKA

16.9.2014

Pripadnici Armije RBiH, koji su se borili za ovu zemlju, danas žive na marginama. Suočeni sa siromaštvom, nezaposlenošću, iz boračkih udruženja poručuju aktuelnim vlastima da se uskoro može dogoditi drugi 7. februar, u mnogo gorem obliku.

Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH, poručuje da vladajuće političke strukture nisu naučile ništa iz 7. februara i velikih demonstracija.

Teže posljedice

- Nisu izvukli pouke niti su poboljšali stanje boračke populacije. Oni i dalje srozavaju materijalni položaj boraca. Ova vlast nije naučila ništa iz 7. februara i on će se ponoviti u mnogo ružnijem obliku i sa mnogo težim posljedicama - kaže Harbinja.

Upozorava da veliki broj boraca nema šta da jede.

dvojka2

- Ubijaju se, a njihova djeca nemaju posao. Mnogi su u ekstremnoj zoni siromaštva. Postojeća vlast dovela je boračku populaciju na posljednje mjesto u društvu - rekao je Harbinja.

Unija veterana Kantona Sarajevo broji 30.000 članova. Najveći broj ih je nezaposlen i socijalno ugrožen.  

- Zahtjevi boraca su veliki. Postoje projekti, ali to je toliko minorno i ne zadovoljava ni izbliza potrebe populacije veterana. Ni njihova djeca danas nemaju posao. Vlast nema ekonomske politike, nema stranih ulaganja, ni stvaranja novih radnih mjesta - govori Ahmo Begović, predsjednik Unije veterana KS.  

Posla nema

Predsjednik Saveza RVI FBiH Ale Hošić kaže da veliki broj pripadnika ove populacije jedva preživljava.

- Imamo 35.000 članova i dosta je radno sposobnih invalida koji ne mogu naći posao, a invalidnina im je 30 ili 40 KM. Od toga se ne može živjeti, a posla nema. Ne vjerujem da će se nakon izbora bilo šta promijeniti, ali vidjet ćemo šta će biti – poručuje Hošić.  

Mnogi će leći gladni

Ibrahim Jahić član je Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH.

- Živim skromno i zadovoljno kao dobitnik „Zlatnog ljiljana“. Nemam vile, ušteđevinu. Imam kuću koju još nisam završio. Ali, nažalost, veliki je broj boraca koji će krenuti na počinak gladni. To je sramotno - poručio je Jahić.