BIH

Čampare dobivaju pare i za članstvo u upravnim odborima

Bahatost ogromne rođačke hobotnice

A. Du.

16.9.2014

Bahatost ogromne rođačke hobotnice SDA, u okviru koje pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića djeluje porodični klan Čampara, rezultirala je poklapanjem velikog broja institucija na svim nivoima.

campara-rabija

Rabija Čampara: Širi mrežu

Kako smo već uz obilje dokumentacije pisali, uz političku Izetbegovićevu podršku, brojni članovi klana Čampara instalirani su i u tužilačko-policijske strukture.

Rješenje Mehmedića

Naime, još od kada je 1995. godine postala visokopozicionirani funkcioner MUP-a KS, Rabija Čampara u policiju je ubacila brojne rođake i bliske članove njihovih porodica, o čemu svjedoče primjeri koji se mogu naći u skoro svim policijskim upravama na području ovog kantona.

rabija-campara-fond-ks

Faksimil rješenja o Rabijinom imenovanju u Fond KS

No, počinju se otkrivati i novi dokazi.

Naime, osim što je - zbog dodatnih honorara – u ime SDA bila član skoro svih komisija unutar MUP-a KS, nadležnih za prijem novih policijskih službenika te javne nabavke, Rabija Čampara ili "mama general", kako je u kuloarima zovu kolege, imenovana je, između ostalog, i u tijela koja nemaju veze s djelatnostima Kantonalnog MUP-a.

dubravko-campara

Dubravko Čampara: Uz brata i majku

Tako je rješenjem bivšeg premijera KS Besima Mehmedića od 8. decembra 2009. godine za vrijeme čvrste koalicije SDA-SBiH, Čampara u ime SDA ubačena i u Upravni odbor Fonda KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, RVI, demobilisanih boraca i prognanih osoba.

Ne treba posebno naglašavati da se radi o Fondu koji na raspolaganju ima velika finansijska sredstva te koji je do kraja 2013. odlučivao o tome ko će se useliti u više od 3.000 stambenih jedinica na sarajevskom području!

Podsjećamo, protiv Rabije Čampare podneseno je više krivičnih prijava zbog zloupotrebe ovlasti i položaja. Tužilaštvo KS i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimili su izvještaje i o tome kako je majka Dubravka Čampare, kompromitiranog tužioca Tužilaštva BiH, i Aljoše Čampare, savjetnika Bakira Izetbegovića i dogradonačelnika Sarajeva, nezakonito smanjivala penzioni staž, ali i o tome kako je nabavkom sistema za praćenje vozila u MUP-u KS oštetila budžet za 43.891 KM.

Istovremeno, neprofesionalni tužilac Čampara ima ključnu ulogu u montaži procesa i istraga protiv političkih protivnika tog klana i njegovog šefa Bakira Izetbegovića.

Kontrola brata

Sprega u poklapanju trokuta policija - tužilaštvo - agencije, kroz "SDA porodicu za provođenje zakona", ovih dana objelodanjuje se na predizbornim skupovima SDA. Na tim događajima Aljoša Čampara je vjerni pratilac Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije.

S druge strane, govore u SDA, Izetbegović svjesno sa sobom voda Aljošu, kako bi javno pokazao da preko njega kontrolira njegovog brata, državnog tužioca Dubravka.