GLOBUS

Putin i Merkel saglasni oko Ukrajine

Obavili razgovor

Fena

16.9.2014

 Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenili su kao pozitivno odlaganje sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU do 2016. 

Podsjetimo, to je dogovoreno na nedavnom ministarskom sastanku Rusije, EU i Ukrajine u Bruxellesu. 

Tokom telefonskog razgovora, na zahtjev Berlina, Putin i Merkel naveli su da je potreban dalji zajednički rad da bi se odredili praktični detalji dogovora, saopćeno je iz Kremlja. 

Putin i Merkel su također razgovarali i o situaciji u Ukrajini i naglasili važnost bezuvjetnog pridržavanja, strana u konfliktu, režim prestanka vatre i nadgledanja primirja od Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE). 

Itar Tass podsjeća da je bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič suspendirao potpisivanja Sporazuma o pridruživanju s EU u novembru 2013., što je bio potez koji je izazvao masovne nemire i doveo do državnog udara u februaru 2014. 

Sporazum o pridruživanju s EU konačno je, 27. juna ove godine, potpisao novi predsjednik Ukrajine Petro Porošenko. 

Putin je zatim razgovarao i s predsjednikom Evropske komisije Josem Manuelom Barrosom o odlaganju sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU) do 1. januara 2016., javila je ruska agencija Itar Tass. 

U telefonskom razgovoru Putina i Barrosa posebna pažnja je posvećena praktičnoj primjeni dogovora postignutog na trilateralnim konsultacijama u Bruxellesu 12. septembra saopćila je Pres služba ruskog predsjednika. 

Putin i Barroso su naglasili potrebu za strogim poštovanjem režima primirja na, oružanim sukobom, zahvaćenom istoku Ukrajine. 

Oni su također istakli važnost daljeg dijaloga o neometanom snabdijevanju ruskim gasom Evrope preko teritorije Ukrajine, prenosi B92.