BIH

Sve stranke složne: FTV ne smije raditi po narudžbi!

Parlamentarci o kritikama javnog servisa

S. MUHIĆ

16.9.2014

Izjava Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP-a, da je Federalna televizija (FTV) postala društvo dva lica kojim upravljaju "dva lica u zgradi FTV-a i dva lica u zgradi Predsjedništva BiH", aludirajući na predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, izazvala je reakcije parlamentarnih stranaka.  

Iz SDA, stranke koja je Lagumdžijin koalicioni partner u Federalnoj i kantonalnim vladama, optužili su čelnika SDP-a da mu je FTV odgovarala dok je on upravljao njome, a da mu smeta sada kada izvještava o lošem radu SDP-a.

Međusobne optužbe

Mnogi federalni poslanici, na čije stolove dolaze izvještaji o radu FTV-a, tvrde da su u ovom slučaju u pravu i SDA i SDP. Šef Kluba poslanika SBB - Fahrudn Radončić u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Đonlagić rekao nam je da su javni mediji u BiH pod političkom kontrolom.

- Nedopustivo je da jedna stranka upravlja FTV-om, jer je plaćaju svi poreski obveznici. Ako sa FTV-a tvrde da nisu pod političkim utjecajem, to moraju pokazati, a ne da se pojedinci blate po narudžbi, pri tome ne vodeći računa o istini – rekao je Đonlagić.

Marinko Čavara, šef Poslaničkog kluba HDZ-a u Predstavničkom domu, istakao je to da, kada jedni lideri kontroliraju javne medije, onda šute i hvale ih da su nezavisni, a kada nisu pod njihovim kontrolom, onda kažu da su društvo jednog, dva ili više lica.

- Moramo imati medije koji će služiti za informiranje građana, a ne za dezinformiranje, kao što smo imali slučaj do sada. Nažalost, FTV već sedam godina nema legalni statut, dvije godine legalnog direktora, a dvije i po godine nema Upravni odbor. Onaj ko je jači u unutrašnjoj strukturi FTV-a, odlučuje o uredničkoj politici. To nas zabrinjava – rekao je Čavara.

Pomogla SDP-u

I predsjednik Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović tvrdi da javni servis mora biti u funkciji građana.

- FTV je postao prilično nezavisan, ako se uporedi s vremenom kada je njime suvereno vladao SDP. To ne znači da je danas potpuno nezavisna televizija. Svi građani znaju kakav je servis bio u vrijeme Bakira Hadžiomerovića. FTV je doprinio pobjedi SDP-a na prošlim izborima, a nakon toga je promijenjena programska shema, jer im više nije trebao takav servis. Razumijem bijes Lagumdžije, jer on nije naučio raditi politiku ako pored sebe nije imao FTV – istakao je Osmanović.

Mijenjaju se oni koji kontroliraju FTV

josipovic-slavica1

Josipović: Bez utjecaja stranaka

Nezavisna zastupnica u Predstavničkom domu Slavica Josipović rekla je da je "dobro surađivala s novinarima FTV-a".

- Međutim, kada nam vlast nije formirana po ustavu, zakonu i na osnovu izborne volje naroda, kako onda možemo očekivati da oni koji su u vlasti, ne stave pod kontrolu javni servis? Ne bih govorila o tome pod čijom je kontrolom, to se mijenja - istakla je Josipović.