NOGOMET

Počinje Liga prvaka: Najveći fudbalski spektakl ili zatvorena zabava istih milionera?

Nova sezona najelitnijeg takmičenja

(N. K.)

16.9.2014

Real, Barcelona, Atletico, Bayern, Chelsea, Manchester City kao najbolji, s najskupljim ekipama te Borussia, PSG, Arsenal i Juventus, kao oni koji "mogu iznenaditi", ali će u stvarnosti biti oduševljeni četvrtfinalom.

Sumnjamo da će biti iznenađenja što se tiče plasmana u nokaut faze iz grupa, kao i sudionika finala, kao što ih nije bilo ni prošle sezone, jer povratak Atletica, aktualnog vice-prvaka Lige prvaka među evropske velikane, ne možemo nazvati senzacijom; Simeoneov klub prije toga osvojio je Kup Kralja i Evropsku ligu, a prije par mjeseci, osim što mu je tek par sekundi nedostajalo da pokori Ligu prvaka, opet je postao i španski prvak.

Kada je riječ o povratnicima među velikane, onda će se Roma teško do kraja potvrditi kao jedan od njih, jer žrijeb ju je smjestio među iznimno jake konkurente - prvake Njemačke (Bayern), Engleske (Manchester City) i Rusije (CSKA).

Nabrajajući ova tri posljednja suparnika u grupi, primjećujete kako su svi igrali zajedno u grupi i prošle godine, baš kao i Chelsea i Schalke, zatim Barcelona i Ajax te Arsenal i Borussia, koji su skupa bili i prije nekoliko godina.

Real kreće u takmičenje s ambicijom da postane prvi klub koji će nakon 22 godine uspjeti obraniti naslov evropskog prvaka. Kroos, James, Bale, Benzema, Modrić i iznad svih Ronaldo, daju mu pravo da se nada, ali olako i bešćutno rješavanje ključnih igrača Xabija Alonsa i Di Marije, kao i inzistiranje Ancelottija da na golu drži Casillasa čije vrijeme je prošlo, već na startu ove sezone pokazuju se velikim promašajima: od Atletica je izgubljen španski Superkup i Derbi madrileno u Primeri, gdje Real nakon samo tri kola već ima šest bodova manje od Barcelone, piše index.hr.

Barca je ove sezone veliki dužnik u svim takmičenjima nakon prošle bez trofeja. Kako se to ne bi ponovilo, najuren je Tata Martino, a na klupu instaliran Luis Enrique. Ekipa je potpuno redizajnirana, pojačana velikim zvijezdama od Luisa Suareza do Rakitića, ali i osvježena proizvodima vlastite akademije. Zabrana kupovine igrača sljedećih godinu i pol dodatno je mobilizirala navijače i vratila glad ekipi, koja u prva tri prvenstvena kola ima isto toliko pobjeda. Bit će ih još puno do sljedećeg ljeta i još više golova, kada se Messiju i Neymaru u najjačem napadu na svijetu pridruži kažnjeni Suarez. Ali, tek trebamo vidjeti kako će Barca igrati protiv jakih ekipa u prvenstvu i Evropi, jer prošle sezone velik probleme s jednima i drugima zadavali su joj vlastita obrana, posebno u prekidima i protivničke kontre.