BIH

El-Rubaijan kum trećem djetetu Nihada Ormana

Neraskidiva veza Kuvajćanina i Fojničanina

H. ČUKLE

16.9.2014

Fojnicu posjećuju brojni gosti iz arapskih zemalja, a omiljena je destinacija Kuvajćana. Tako se, tokom čestih posjeta, razvilo prijateljstvo između 55-godišnjeg Valida Ebrahima el-Rubaijana iz Kuvajta i Fojničanina Nihada Ormana.

Pravit će kuću

Nedavno su svoju prijateljsku vezu odlučili učiniti neraskidivom i vječnom kumstvom El- Rubaijana Nihadovom trećem djetetu, jednogodišnjem Demiru.

Zatekli smo ih u, kako kažu, bosansko-kuvajtskoj divanhani pored kuće Edhema Pašića, nekadašnjeg ambasadora BiH u Kuvajtu.

- Dolazim dva puta godišnje u Fojnicu, postao sam dio Bosne. Po svijetu svuda promoviram ljepote BiH. Ove godine je moj dolazak poseban, jer sam bio kum jednogodišnjem Demiru Ormanu. Kad su mi to predložili, prihvatio sam sa zadovoljstvom. Biznismen sam i putujem po svijetu, ali ovo će mi biti posebna destinacija, gdje namjeravam praviti kuću - ističe Valid.

Pojašnjava da će poslije ovog, za njega posebnog čina, češće dolaziti u BiH, jer tu, kako kaže, sad ima i "svoje" dijete.

- Poslije ovoga još ću češće dolaziti u Fojnicu, sad imam svoje dijete ovdje, koje ne razlikujem od moje djece. Dodao sam ime moga oca Ibrahim, pa se sad kumče zove Demir Ibrahim Orman - kaže El- Rubaijan.

Svi nezaposleni

Nihad Orman ima 29 godina, živi u naselju Ragale u Fojnici sa suprugom Mersijom i troje djece - Mirzeta (5), Adna (2,5) i Demir (1). Niko nije zaposlen. Nihad nam kazuje da živi od dnevnice koje zaradi branjem šumskih plodova i ljekobilja.

nihad-orman-pan

Orman: Živi od dnevnice

- Ovo je za mene veliko, na neki način vidim da barem moje dijete sada ima neku budućnost. Kum iz Kuvajta nam je kazao da ćemo i mi biti njegovi gosti u Kuvajtu - ponosno nam govori Nihad Orman.

Bratimljenje općina

- Kumstvo za mene znači da sam drugi otac i da je Demir kao moje dijete. Učinit ću sve i pomoći, kad dođe vrijeme za to, da se školuje u Kuvajtu, kod nas. Obišao sam svijet, ali ovo je kod vas veličanstveno, ovdje se ne osjećam strancem. Možda ću biti posrednik u bratimljenju neke općine iz Kuvajta s Fojnicom - kaže sav radostan ovaj Kuvajćanin.