BIH

Mališanima bez roditeljskog staranja potreban je topli dom

Centri za socijalni rad započeli kampanju promocije udomiteljstva

M. HODŽIĆ

16.9.2014

Centri i službe za socijalni rad u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) započeli su s intenzivnom kampanjom promocije udomiteljstva kao oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja koji se pored usvajanja pokazao najboljim za njihov normalan intelektualni i emocionalni razvoj.

Obavezna obuka

Iz mostarskog Centra za socijalni rad ističu da udomiteljstvo za takvu djecu znači šansu za bolje i ljepše djetinjstvo te odrastanje u porodičnom okruženju.
 
Stoga apeliraju na sve građane u HNK koji smatraju da bi djeci bez roditeljskog staranja mogli pružiti zamjenski dom, ljubav, brigu, pažnju i sve ostalo što je potrebno za njihov normalan rast i razvoj, da se jave u ovaj ili centre ili službe za socijalni rad u svojim općinama da bi prošli obaveznu obuku tokom koje će moći više naučiti o udomiteljstvu. U narednom periodu organizirat će i skupove na gradskim trgovima gdje će građane pokušati zainteresirati da prime djecu pod svoje okrilje i u topli dom.

Socijalna radnica Ljubica Raič koja radi na projektu promocije udomiteljstva, koji u HNK zajedno provode Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK i organizacija „Hope and Homes for Children" uz podršku UNICEF-a, kaže da je to privremeni oblik zbrinjavanja, odnosno dok dijete postane punoljetno ili završi srednju školu.

- Zakonom o udomiteljstvu FBiH koji je u izradi bit će regulirana i naknada za udomitelje, a i dijete će i dalje dobivati naknadu za troškove. Ipak, moram istaći da novac nikako ne smije biti motiv za udomiteljstvo - kazala je Raič.
 
Prema riječima šefice Službe pravnih i općih poslova Centra za socijalni rad Zdravke Marić, glavni uvjet je da potencijalna udomiteljska obitelj bude zdrava u svakom pogledu i da pruža dovoljno garancija da će djetetu dati dovoljno ljubavi i brige te svega ostalog što je potrebno da bi ih osposobili za samostalan život.

Stručni tim

Koordinatorica stručnog tima za zaštitu malodobne djece pri Centru Emina Mehić kaže kako je u ovoj ustanovi trenutno registrirano tek sedam udomiteljskih porodica od čega je samo jedna nesrodnička. S druge strane, samo u mostarskom „Dječijem domu" smješteno je 37 djece bez roditeljskog staranja.

Pozitivni primjeri

U mostarskom Centru za socijalni rad ističu brojne pozitivne primjere udomiteljstva.

- Primjera radi, gospođa Janja Veljković s Gubavice je udomljavala brojnu djecu. Jednog od njih je zaposlila pa oženila. Osigurala mu je sve uvjete za normalan život. Kad je prodala stan, dio novca je dala njemu, u istom iznosu kao i svojoj pravoj djecu. Uistinu ima požrtvovanih ljudi i takve primjere treba slijediti - naglasila je Raič.