BIH

Nikšić i ministri ignorirali revizore

Parlament FBiH saslušava institucije s negativnim izvještajima

S. M.

16.9.2014

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić (SDP) i ministri Vlade SDP - SDA nisu se jučer pojavili na saslušanju u Parlamentu FBiH o negativnim revizorskim izvještajima. Premijer i ministri, od kojih su većina pod krivičnim prijavama, nisu smjeli pred revizore Ureda za reviziju institucija FBiH, a na stub srama poslali su svoje činovnike.

Predstavnici Vlade FBiH, Ureda predsjednika i potpredsjednika Federacije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije te Ministarstva finansija većinom su prihvatili nezakonitosti u svom radu, koje su revizori otkrili. Samo mali dio revizorskih preporuka je ispravljeno.

Odbor za reviziju Parlamenta u narednih nekoliko dana saslušat će predstavnike 25 federalnih institucija koje su dobile negativno mišljenje ili mišljenje s rezervom Ureda za reviziju institucija FBiH.

Desetine revizorskih zamjerki odnose se na nelegalno trošenje budžetskog novca, nepoštivanje Zakona o javnim nabavkama i drugih propisa, nelegalna imenovanja… Revizori Rabija Sokolović i Munib Ovčina mnogo su kritizirali Ministarstvo finansija zbog nezakonitog trošenja namjenskog novca Civilne zaštite, ali i zbog kreditnih obaveza preduzeća „Željeznice FBiH“.

Zašto pucaju šoferšajbne na premijerovom Passatu?

Sekretar Vlade FBiH Edita Kalajdžić potvrdila je da je na službenom Passatu premijera Nermina Nikišića samo u 2013. godini dva puta mijenjana šoferšajbna. Šoferšajbna na istom autu mijenjana je još pet puta u prethodne dvije godine. No, Kalajdžić nije imala odgovor na tvrdnje revizora da ne postoje dokazi o nastaloj šteti.