GLOBUS

Zračni napad na milicijsku bazu u Libiji

Nije utvrđen tačan broj povrijeđenih

Autor:Fena

15.9.2014

Neidentificirani borbeni avion je u ponedjeljak izveo zračni napad na vojnu bazu koju kontroliraju antivladine milicije na zapadu Libije, prema libijskim medijima.

Prema libijskoj agenciji Lana, napad je ciljao skladište municije koje kontrolira naoružana grupa u Gharyanu, 120 kilometara jugozapadno od Tripolija i ima "izvjestan broj povrijeđenih".

Privatna televizija Al-Nabaa je sa svoje strane navela 11 povrijeđenih.

Milicije iz Gharyana su dio grupe Fajr Libya (Libijska zora), šaroliki savez milicija među kojima ima islamista koji su zauzeli Tripoli krajem augusta, nakon mjesec i po borbi i nakon što su protjerali suparničke milicije s međunarodnog aerodroma glavnog grada.

Snage Fajr Libye su već bile meta zračnih napada prošlog mjeseca u Tripoliju, a pripisuju se Sjedinjenim Američkim Državama u Arapskim emiratima i Egiptu.

Fajr Libya je već optužila parlament izabran 25. juna, u kojem dominiraju neislamisti i priznat od strane međunarodne zajednice, za saučesništvo s ove dvije arapske zemlje.

Vlada je optužila sa svoje strane Katar i Sudan da isporučuju oružje islamističkim protivnicima.

Da bi izbjegao pritiske naoružanih grupa, parlament i vlada priznati od strane međunarodne zajednice su izabrali da se smjeste u Tobruk, 1.600 kilometara istočno od Tripolija, gdje sjedište ima odlazeći parlament (Nacionalni glavni kongres) i paralelna vlada.

Politička situacija u Libiji je krajnje konfuzna. Zemlja ne može uspostaviti prijelaznu politiku nakon pada Muamera Gadafija zbog sukoba između naoružanih milicija.