LIFESTYLE

Evo zašto su transvestiti ogorčeni na Zuckerberga!

Facebook "politika"

(A. Vr.)

15.9.2014

 

Facebook je ponovo počeo forsirati svoju već postojeću politiku koja od korisnika ove društvene mreže zahtijeva da se koriste pravim imenima, a ne nadimcima ili scenskim imenima.

Ovakva je politika Facebooka naišla na velike kritike od strane transvestita koji učestvuju u različitim scenskim nastupima – jedna od aktivistica LGBT zajednice koja je poznata kao "Sister Roma"  tvrdi da je riječ o diskriminaciji najveće društvene mreže prema njihovoj zajednici.

Iz Facebooka kažu kako je ova politika korištenja pravih imena napravljena kako bi 'zaštitili zajednicu' i kako bi ljudi znali s kim komuniciraju na ovoj mreži, no dio transvestita smatra kako, iako scenska imena nisu njihova prava imena, ona su 'integralni dio njihovih identiteta i privatnosti' te su po tim imenima i poznati, prenosi dnevnik.hr.

Također, nije riječ samo o takvom odnosu prema transvestitima kojima se zabranjuju njihova scenska imena (oni koji imaju dnevne poslove mogli bi postati žrtve diskriminacije na poslu ako se sazna za njihove noćne nastupe), već zbog politike korištenja pravih imena velikih problema imaju i zlostavljane žene, osobe iz seksualne industrije te razni aktivisti koji moraju koristiti prava imena, a imaju brojne razloge zbog kojih bi na Facebooku željeli biti skriveni.

Iz Facebooka takvim osobama preporučuju da, pored pravog imena, dodaju i scensko ime ili da otvore posebnu stranicu s koje će voditi svoj 'scenski profil', no u tom slučaju oni ne mogu koristiti sve opcije kao i korisnici s klasičnim profilima.

Na stranici Wsbtv.com smatraju kako bi jedan od razloga ovakve politike Facebooka mogao biti i financijske prirode jer bi na taj način osobe koje umjesto klasičnih profila koriste stranice za fanove trebale plaćati Zuckerbergovoj mreži za promoviranje objava i same stranice.