CRNA HRONIKA

Saviću 19 godina i 10 mjeseci zatvora za ubistvo bake i oca

Od maloljetnog D. M. tražio da izvrši likvidaciju

M. DRAGOJLOVIĆ

15.9.2014

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je u ponedjeljak Luku Savića (20), na 19 godina i 10 mjeseci zatvora zbog ubistva bake Mare i oca Slobodana te zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavala Vesna Stanković Ćosović, zaključilo je da je Savić od maloljetnog D. M. tražio da mu likvidira baku i oca te mu prijetio da će ga ubiti ako tako ne postupi. U strahu da će Savić ispuniti prijetnju, maloljetnik je 18. februara ove godine, u selu donji Kladari, prvo ubio Maru, a zatim Slobodana.

U obrazloženju presude sudija Stanković Ćosović je istakla da je Saviću kao otežavajuća okolnost uzeta činjenica da je pokazao bezobzirnost i upornost kao saizvršilac dvostrukog ubistva.

- On je maloljetnika nagovorio da ubije njegovog oca i baku te mu prijetio da će ga ubiti ako to ne uradi. Na taj način ispoljio je zločinački karakter i glavni je krivac što se ubistvo desilo, rekla je Stanković Ćosović.

Ipak, sud je pronašao i olakšavajuće okolnosti kao što je mladost osuđenog Savića i činjenica da je djelo počinjeno u stanju smanjene uračunljivosti. Prema presudi, Savić je nakon više poziva svog oca, rekao maloljetniku da ide s njim do bakine kuće da ubiju nju i oca. Luka je pozvao oca i rekao mu da dođe po njega slagavši da je u drugom selu. Slobodan je otišao a Savić je iz garaže uzeo pušku i rekao maloljetniku da ubije Maru. Ona je izašla iz kuće a malolletnik je pucao prema njoj i ubio je.
Kads se Slobodan vratio, maloljetnik je pucao i u njega te ga ranio. Slobodan je puzeći ušao u kuću i leao pred tijela svoje majke gdje ga je maloljetnik, na naređenje Luke, ubio. Nakon toga su uzeli novac iz slobodanovog džepa i pobjegli a uhapšeni su narednog dana.
Zbog ubistva je maloljetnik osuđen na sudu u Gradišci na šest mjeseci do četiri godine u vaspitno-popravnoj ustanovi a osnovanost presude biće provjeravana svakih šest mjeseci. Sud je Luki Saviću produžio pritvor.