CRNA HRONIKA

Rambu iz Cazina na dženazi 500 Krajišnika

Nedžad Kličić likvidiran u caffe-baru “Gold” u Ostrošcu

M. D. - A. D.

15.9.2014

Nedžadu Kličiću Rambu, koji je u noći sa subote na nedjelju ubijen u kafe baru “Gold” u Ostrošcu, danas je u cazinskom naselju Klićići u prisustvu oko 500 rodbine i prijatelja klanjana dženaza i obavljen ukop.

Podjećamo, četvorica maskiranih muškaraca su hicima iz vatrenog oružja likvidirala Nedžada Kličića Ramba (36) iz Cazina. Ubice su svoj krvavi „posao“ obavile u 15 sekundi, nakon čega su se izgubili u nepoznatom pravcu. Ubijeni Nedžad Kličić Rambo krajiškoj policiji poznat je bio po većem broju krivičnih djela.

Različite izjave

Dojava o ubistvu Nedžada Kličića Ramba došla je u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) 40 minuta poslije ponoći.

- Više naoružanih maskiranih lica pod fantomkama ušlo je u ugostiteljski objekt "Gold" na Ostrošcu, općina Cazin, u kome je bio Nedžad Kličić zvani Rambo. Pucano je u njega iz vatrenog oružja, nakon čega su se počinioci brzo udaljili - kazao nam je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

On nije mogao precizirati koliko je bilo izvršitelja Kličićevog brutalnog ubistva, jer je tek počela istraga. Policija je odmah po dojavi blokirala objekt „Gold“ i oko 1.30 sati počeo je uviđaj koji se nastavio tokom jučerašnjeg dana. Dežurna kantonalna tužiteljica Fikreta Džanić odmah se, po prvim informacijama o ubistvu, uključila u istragu.

klicic-ubijen

Kličić: Ulazio u razne biznise, zamjerao se svakome
- U ovom trenutku ne mogu vam ništa reći osim da se radi istraga o ubistvu Nedžada Kličića iz Cazina te da se intenzivno traga za osobama koje su počinile ovo krivično djelo - kazala je Džanić.

Na naše pitanje je li bilo svjedoka ubistva u lokalu "Gold", odgovorila je potvrdno, kazavši da je u trenutku ubistva bilo 12 do 13 gostiju. Policijski istražitelji jučer su ispitivali  svjedoke ubistva, a kako „Avaz“ saznaje, najvjerovatnije zbog šoka i straha, izjave se razlikuju.

Jedna rana

Nezvanično, u kafić „Gold“ ušle su četiri maskirane osobe, jedna od njih prišla je Kličiću i pucala mu u glavu, dok su ostale tri bile uz njega radi podrške, ali nisu upotrijebile oružje.
„Avazu“ je potvrđeno iz pouzdanih izvora da ubijeni Nedžad Kličić Rambo ima jednu ranu  u predjelu glave.

- Rambo je mogao biti ovako ustrijeljen bilo kada i od bilo koga, jer je bio „aktivan“ po cijeloj regiji. Ulazio je u različite „biznise“, zamjerao se mnogima, bio je hrabar, ali istovremeno i naivan - riječi su našeg izvora iz policije.

Pripadnici MUP-a USK su tokom dana uzeli izjave i od članova Kličićeve porodice, a s ciljem otkrivanja motiva i počinilaca.  

Špekulira se da je Kličić ubijen, najvjerovatnije, zbog nevraćenih novčanih dugova. Naime, riječ je o pozajmici od više hiljada maraka, koje je posudila druga osoba, a Kličić je garantirao da će dug biti vraćen. Novac je, navodno, posuđen prije nekoliko mjeseci te je dosad trebao biti vraćen vlasniku.

Ubijeni cazinski Rambo često je dolazio u ugostiteljski objekt “Gold”, koji drži njegov prijatelj Edo zvani Zlatar. Tako je bilo i kritične noći, a ubice su to, očito, znale.

Različiti kontakti

U Cazinu se pričalo da se Kličić opasno zavadio s nekim „mafijašem iz Švedske“.

Prije nekoliko dana, tačnije 7. septembra, u 4.30 sati na porodičnu kuću ubijenog bačena je eksplozivna naprava, što je policiji prijavio njegov otac. Tom prilikom nanesena je materijalna šteta na krovu kuće. Policija istražuje u kojoj mjeri su ova dva događaja povezana i jesu li eventualno isti počinioci.

- Novih informacija zasad nema, ali s obzirom na to ko je žrtva i kakva je njegova prošlost, može se reći da je imao različite kontakte ne samo u BiH već i izvan države, a ti kontakti imaju negativan prizvuk. Utoliko je slučaj specifičan pa se još ne može govoriti pouzdano o motivu - kazao je jučer Šiljdedić.

Kako saznajemo od A. K., komšije porodice Kličić, iako je bio poznat po kriminalnim djelima, Nedžad je bio dobar komšija.

- Što se mene tiče, nikad se nije zamjerio sa mnom i imali smo dobre odnose. Pozdravio bi se svaki put kad smo se sreli. Žao mi je što se ovo desilo - priča nam komšija Kličića.

Oružje i obračuni

Ubijeni Kličić je odranije poznat policiji i građanima Cazina zbog izvršenja više krivičnih djela kao što su posjedovanje vatrenog oružja, saobraćajne nesreće, remećenje javnog reda i mira te fizički obračuni. Prije nekoliko godina priveden je zbog fizičkog napada na 67-godišnjeg Huseina Lepuzanovića, kojeg je teško ozlijedio. Prije dvije godine teško ga je pretukao Cazinjanin Agim Murtić nakon verbalnog sukoba na Facebooku.

Poznat na YouTubeu

Kličić je široj javnosti u BiH, ali i regiji, poznat i po svojim snimcima na YouTubeu pod nazivom "Born for action", na kojima koristi vatreno oružje. Nakon prikazivanja ovih snimaka u decembru 2010. godine, bio je privođen po nalogu Suda BiH zbog neovlaštene trgovine oružjem i vojnom opremom, kao i za izazivanje opće opasnosti. Tada su u akciji bili privođeni i Senad Tahirović te Zlatko Murtić, a prilikom pretresa 18 lokacija u više gradova BiH pronađena je i zaplijenjena veća količina oružja, eksploziva i vojne opreme.