BIH

Neće biti istrage protiv Markovića i Ćavara

Tužilaštvo BiH o prijavi SIPA-e

S. DEGIRMENDŽIĆ

15.9.2014

Tužiteljstvo BiH neće voditi istragu protiv tužitelja Miroslava Markovića, po prijavi koju je protiv njega i Mladena Ćavara, zamjenika ministra sigurnosti BiH podnijela Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) – potvrđeno je “Dnevnom avazu” u Tužilaštvu BiH.

- Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o neprovođenju istrage vezano za prijavu koja je upućena. Naredba o nesprovođenju istrage je donesena iz razloga jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo, kao i da ne postoji osnov sumnje da su prijavljene osobe počinilo krivično djelo – navode iz Tužilaštva BiH.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv Markovića i Ćavara, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, odnosno produženo krivično djelo saizvršilaštvo prilikom postupanja nakon pokretanja krivičnog postupka protiv direktora SIPA- e Gorana Zupca.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca kojom ga tereti da nije pravovremeno reagirao tokom februarskih protesta u Sarajevu kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.