BIH

Jedna od džihad djevojčica ubijena u Siriji?

Tragična sudbina Sabine Selimović i Samre Kešinović

Autor:S. D.

15.9.2014

Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo je informaciju da je jedna od dvije austrijske državljanke bh. porijekla poginula u Siriji – potvrdio je za “Dnevni avaz” Alexander Marakovits, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

Vijest se odnosi na jednu od dvije maloljetnice - Sabinu Selimović ili Samru Kešinović koje su u aprilu pobjegle iz Beča, avionskim letom u Tursku, a zatim, pretpostavlja se u Siriju.

- Dobili smo informaciju da je jedna od dvije djevojčice mrtva, ali nemamo potvrdu te informacije i trenutno provjeramo njenu tačnost – kazao je Marakovits za “Avaz”.

Marakovits nije mogao kazati na koju se od dvije djevojčice odnosi tragična vijest, ali nam je potvrdio da su i roditelji djevojčice za koju se sumnja da je mrtva obaviješteni o ovom saznanju.

Inače, otkako su 10. aprila pobjegle iz svojih bečkih domova, o Sabini i Samri nema pouzdanih i provjerenih informacija. Špekuliralo se da je turska policija dva mjeseca nakon njihovog bijega locirala mobitel jedne od djevojčica u području na sirijsko-turskoj granici.

Pričalo se da su se udale za radikalne Čečene koji su se kasnije pridružili ekstremističkoj grupi “Islamska država"” a samo prije nekoliko dana pojavila se informacija u medijima, da su Sabina i Samra aktivne na društvenim mrežama pod lažnim imenima i da vrbuju svoje vršnjakinje iz Austrije i Bosne za odlazak u Siriju.

No, ove informacije austrijska policija nije mogla potvrditi, niti roditelji nestalih djevojčica. Ranije su naši izvori otkrili da su djevojčice tajno išle u jedan od bečkih mesdžida gdje se okupljaju vehabije, te su najvjerovatnije tamo i vrbovane za odlazak u Siriju, gdje su prema pismima koje su porodice obje nestale djevojčice pronašle nakon njihovog odlaska “otišle da se bore za islam”.