BIH

Oglasilo se školsko zvono: Tarik Čelenka jedini je prvačić!

Nakon raspusta počela nastava i za učenike područne škole Bočinja

N. Br.

15.9.2014


Nakon raspusta, koji je trajao puna četiri mjeseca, učenici područne škole u Bočinji od 15. septembra ponovo su u školskim klupama. Kako je ova područna škola Osnovne škole Maglaj bila poplavljena tokom maja, djelimična obnova objekta razlog je što nešto kasnije počinju sa novom školskom godinom.

U ovoj područnoj školi, u mjestu koje je nekada bilo na "zlu" glasu, zajedno u razredu su djeca povratnika Srba i Bošnjaka, koji su se tu naselili nakon okončanja rata. Vaso, Nikola, Fatima, Mladen, Humejma, Tarik, zajedno su na velikom  odmoru, svi se dobro slažu i pomažu jedni drugima.

Prema riječima direktora Škole Osmana Mujdže, Vlada ZDK izdvojila je sredstva za sanciju tri učionice, hodnika, zbornice i mokrog čvora. “Učenici su danas dobili nove ruksake i komplet potrebnog pribora, a svi će dobiti i besplatne udžbenike”, najavio je direktor Mujdža. Zadovoljni su i roditelji. Vrijeme je bilo više da krenu u školu, tvrde oni.

- Objekat, nakon poplava, lijepo izgleda, čisto je i uredno - kaže nam Slađana Vidović, koja je u školu dovela svog sina Nikolu. Nikola je na pitanje da li se raduje školi samo prokomentarisao da više neće moći duže spavati.

Školu ukupno pohađa 17 učenika u dva kombinovana odjeljenja. Nekada ih je bilo i blizu 900. Prvi i peti razred vodi učiteljica Meldina Hasić, a trokombinaciju (drugi, treći i četvrti razred)  Amira Softić.

- Vjerujem da su se moji učenici odmorili, a meni je drago da ih sve ponovno vidim. U trokombinaciji nije teško raditi, iskustvo se steklo kroz radni staž - priča Amira Softić, nastavnica razredne nastave i dodaje da se nastava odovija po bosanskom nastavnom planu i programu uz zastupljene pravoslavnu i islamsku vjeronauku.

- Među djecom se ne vidi nikakva razlika, odlični su drugari, pomažu jedni drugima. Prošle godine u ovoj školi najbolje prijateljice bile su Alma i Anđela - dodala je Amira.

Mladen Petrušić, dok je razgledao novi ruksak i probor, samo nam je rekao da se školi raduje. Slično nam je rekla i Humejma Smajić.

- Volim svoju učiteljicu i prijatelje. Zbog poplave nismo mogli ranije u školu - dodao je Omer Topovčić.

Tarik Čelenka jedini je prvačić u školi. On je danas bio i najpričljiviji. - Ja bih najviše volio da odmah mogu sve nauči, ali ne mogu - kaže Tarik.

Ovu školu pohađaju i učenici sa područja Doca, a i za njih kao i za učenike iz Gornje Bočinje osiguran je prijevoz do škole.