NOGOMET

Štilić: Ove godine možemo parirati Legiji

Bh. internacionalac briljira s Vislom iz Krakova

A. ČULIĆ

15.9.2014

Semiru Štiliću teško je više proći kroz Sarajevo kada uhvati nekoliko slobodnih dana. Na svakom koraku - stani. Nema više nikoga ko iole prati fudbal, ko je u toku, a pored toga je i vjerni navijač fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a da ne želi od njega čuti zašto ovog momka nema u grupi igrača koji trenutno čine nacionalni tim.

Fudbaler Visle iz Krakova naprosto briljira u novoj sezoni poljske Ekstraklase. Zapravo, ove godine nastavio je tamo gdje je stao na kraju prošle. Vrativši se u Poljsku samo zbog poziva njegovog nekadašnjeg trenera Francišeka Smude da pomogne ekipi koja je, nakon nekoliko sušnih godina, došla malo do daha pa da uz njega napravi i korak više, Štilić je, u najmanju ruku, procvjetao.

720 minuta odigrao je ove sezone Štilić za Vislu

18 golova dala je Visla u prvih osam kola, isto toliko imaju osvojenih bodova (1. mjesto)

16 utakmica za klub Štilić je odigrao lani (stigao na polusezoni) i postigao sedam golova

4 gola postigao je Štilić ove sezone, najviše uz Pavela Brožeka

3 asistencije uknjižio je te je isto toliko puta bio igrač kola

U osam utakmica ove sezone postigao je četiri gola (isti broj na kontu ima i Pavel Brožek), ubilježio je četiri asistencije, tri puta zaredom je bio igrač kola u Poljskoj, njegov gol protiv Pogona iz slobodnjaka izabran je za najljepši u avgustu, a na kraju je nagrađen kao najbolji igrač mjeseca prema izboru kapitena tamošnjih klubova.

- Prezadovoljan sam kako teče sezona, kako svojom igrom, tako i igrom čitave ekipe. Nemamo nijedan poraz u prvih osam utakmica, što dovoljno govori da smo kompaktan i uigran tim. Napredujemo iz meča u meč, ove sezone nam se ne dešava da gubimo utakmice na glup način, kako je to bilo u finišu prethodne sezone. Što se tiče moje igre, svi su prezadovoljni. Kada sam rasterećen, odmah se osjeti i na terenu, a meni je ovdje prelijepo pa automatski i igram bolje. Imponiraju mi nagrade koje sam dobio - riječi su fantastičnog veznjaka.

Visla će ove godine pokušati vratiti titulu u Krakov te tako prekinuti dominaciju Legije iz Varšave. Lani su se dobro držali tri četvrtine sezone, ali su u finišu zbog povreda ostali bez nekolicine veoma bitnih igrača pa su u sedam zposljednjih kola primili više golova nego do tada u cijelom prvenstvu. Upravo u nedjelju Štilića i saigrače očekuje derbi protiv Legije, najveća utakmica poljskog šampionata.

- Do jučer je prodano skoro 30.000 ulaznica, ovdje se ta utakmica iščekuje po godinu i vjerujem da će biti užitak igrati je. Prošle sezone nisam još došao kada je Visla igrala domaći meč s Legijom. Što se tiče kvaliteta timova, oni su odlična ekipa, lani su dominantno osvojili titulu, ali ove godine mislim da im možemo parirati.

Oni imaju jaču klupu, ali kada igramo 11 protiv 11, dakle najboljih 11, mislim da imamo više da ponudimo - riječi su Štilića, kojeg ugovor s "Bijelom zvijezdom" veže do kraja sezone.

Što se tiče reprezentacije, Štilić se nikada nije nametao preko novina, to njegove igre rade za njega, ali kakva je sada situacija, Tino Sušić i Anel Hadžić igraju u "neuporedivo" boljim ligama od poljske pa je teško očekivati da ćemo biti jači za ovog virtuoza.