GLOBUS

ISIS u zarobljeništvu drži još 24 taoca!?

Nakon što su do sada smaknuli dva novinara i jednog humanitarca

(Al. Ti.)

15.9.2014

Nakon što su džihadisti Islamske države javno smaknuli dvojicu novinara i jednog humanitarca, strahuje se da u zarobljeništvu drže još 24 taoca sa Zapada, većinom novinara i humanitarnih radnika, ali i onih koji su se priključili militantima pa su se predomislili, piše Daily Mirror.

U posljednjem smaknuću kada su odrubili glavu humanitarcu Davidu Hainesu, islamski su militanti najavili da će idući na redu biti Alan Henning, 47-godišnji Britanac, inače taksist, koji je prošle godine otet u Siriji gdje je volontirao u izbjegličkom kampu.

Britanski obavještajci dobili su kao glavni zadatak pronaći Henninga prije nego što ga dohvati dželat Jihadi John, objavili su u Engleskoj.

Identitet zarobljenih taoca iz zapadnih zemalja drži se u tajnosti dok njihove matične države pregovaraju o otkupnini s otmičarima. Francuska, Italija i Španija do sada su, procjenjuje se, platile islamistima oko 45 miliona funti za oslobađanje zarobljenika. Primjerice, Henning je otet u Siriji zajedno s još jednim humanitarcem, Talijanom Federicom Motkom, kojeg su, međutim, islamisti pustili u maju.

Također, ove su godine iz zarobljeništva džihadista pušteni dvojica španskih te četvorica francuskih novinara. Vijeće za zaštitu novinara iz New Yorka procjenjuje da je tijekom sukoba u Siriji oteto 30 novinara. Od američkih državljana, poznato je da su uz dvoje smaknutih novinara oteli još jednu 26-godišnju humanitarku.

Vode se i rasprave oko snimki ubistva dvojice novinara i humanitarca kojima su džihadisti odrubili glave. Naime, kako prenosi Daily Mirror, neki stručnjaci tvrde kako na njima nisu prikazana ubistva u realnom vremenu snimanja jer na snimkama nema krvi, krikova ili zvukova koji bi pratili takav čin. Pretpostavljaju da su se sama ubistva ipak dogodila naknadno, a snimke su napravljene kao čisti propagandni materijal.