CRNA HRONIKA

Dvojica zatvorenika skinula rešetke s prozora i pobjegla

Kaznenopopravni zavod Orašje

N. TROGRLIĆ

15.9.2014

Dvojica osuđenika iz Brčkog Dalibor Lakić i Amel Smajić, višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela, u noći s četvrtka na petak uspjeli su pobjeći iz ćelije Kaznenopopravnog zavoda Orašje. Ova informacija jučer je i službeno potvrđena „Dnevnom avazu" u oraškom zatvoru.

Pokrenut postupak

- Raspolažete tačnim podacima. U petak oko 2.30 sati iz zatvora su pobjegla dvojica osuđenika, a njihov bijeg stražari su otkrili tri sata kasnije, dakle, u 5.30! Zbog toga sam odmah reagirao i suspendirao trojicu zatvorskih čuvara. Udaljeni su s posla do okončanja disciplinskog postupka koji je pokrenut u našoj ustanovi. Šta su stražari radili dok su im zatvorenici uspjeli umaći, utvrdit ćemo istragom. Uglavnom, njihov bijeg su snimile sigurnosne kamere - kazao je za naš list Ivo Ivkić, upravnik oraškog zatvora.

ivo-ivkic-2

Upravnik Ivkić: Bijeg snimile nadzorne kamere

Iako je bijeg dvojice osuđenika iz Brčkog koji su u zatvoru završili zbog krađa obavijen velom tajni, uspjeli smo saznati neke detalje.

- Njih dvojica su bila u ćeliji s još dvojicom osuđenika u prizemlju zatvora, dakle, ukupno njih četvorica. Druga su dvojica zatvorenika, koji se nisu odlučili na bijeg, kako sami tvrde, spavali dok su njihovi sobni cimeri bježali. Iz sobe su uzeli dvije deke i prebacili ih preko bodljikave žice na zidu te pobjegli u noć. Ne znamo jesu li imali vanjske pomagače - kaže naš sagovornik koji je želio ostati anoniman.

Imali alat

Nadalje, kaže nam da su bjegunci koristili za sada nepoznati alat.

- Alat kojim su skinuli rešetke s prozora pri pretresu prostorija nismo pronašli. Nije isključeno da im je pri bijegu neko izvana pomogao, a sagledavamo mogućnost jesu li se alata domogli iz kruga trgovačkog centra „Bingo", koji se nalazi uz zatvorske zidine. Oni su uspjeli savladati zid visok oko tri metra, a potom i dvije prepreke, odnosno metalnu, a potom i bodljikavu žicu. Većinu detalja njihovog bijega snimila je nadzorna kamera - kaže naš sagovornik.

Raspisane potjernice

Upravnik oraškog zatvora jučer nam je kazao da je za njima dvojicom odmah raspisana potjernica zbog bijega iz zatvora.

- Nema tu nikakvih tajni. Odmah smo, slijedeći zakonske okvire, za odbjeglim zatvorenicima raspisali potjernicu. Obavijestili smo MUP Posavskog kantona, Graničnu policiju BiH, policiju po mjestu prebivališta odbjeglih zatvorenika i druge pravosudno-policijske institucije koje smo bili dužni obavijestiti. To je sve što vam mogu reći, a više podataka imat ćemo nakon završetka disciplinskog postupka protiv trojice suspendiranih zatvorskih čuvara - kazao nam je Ivkić.

Majski bijeg

Tokom nedavnih majskih poplava iz oraškog zatvora pobjeglo je 19 zatvorenika. Svi su uhvaćeni, a dio njih premješten je u druge zatvore.