BIH

Nema novca za škole!

Iz Ministarstva za obrazovanje potvrdili

F. NUMANOVIĆ

15.9.2014

Nakon što je "Avaz" prethodnih dana pisao o nestašici radnog materijala u svim osnovnim i srednjim školama te da se nastavni proces ne može normalno odvijati, to su nam potvrdili i iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Veliki problem

Kazali su da, zbog ogromnih dugovanja, dobavljači raskidaju ugovore i isporuke materijala mnogim školama u Kantonu, što stvara veliki problem u obrazovanju.

- Svakodnevno urgiramo prema Ministarstvu finansija KS da se izvrši isplata nastalih obaveza. Ovaj problem samo je djelimično riješen, jer su izmireni neki dugovi iz 2013. godine, ali to nikako nije dovoljno za nesmetano odvijanje nastavnog programa u školama - dodaju iz Ministarstva.

Nešto udžbenika

Iz Ministarstva obrazovanja kažu da su za školsku 2014/2015. godinu mogli osigurati jedino udžbenike za pojedine đake, i to uz podršku Federalnog ministarstva.

Također, rekli su nam da su u izradi i donošenju budžeta za 2014. godinu ukazivali na to da predložena sredstva neće biti dovoljna za školsku godinu te da se u obrazovanje treba više ulagati.

Vlastiti prihodi

- Budžetskim korisnicima iz nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u 2014. godini nisu odobrena sredstva za opremanje kabineta i nabavku materijala.

Pojedine škole mogle su to realizirati samo iz vlastitih prihoda ukoliko ih imaju, dok su drugi ostali uskraćeni - pojasnili su iz resornog ministarstva.