BIH

Sve više građana ne može vraćati kredite

Podaci agencija za bankarstvo FBiH i RS

M. KUNARAC

15.9.2014

Građani nisu više najbolji dužnici bankama. Podaci za prvih šest mjeseci ove godine, naime, pokazuju da sve više njih ima problema s vraćanjem kredita.

Na osnovu izvještaja Agencije za bankarstvo FBiH, 1.931 žirant otplatio je 12,2 miliona KM od ukupno 64 miliona maraka odobrenih kredita.

Žiranti plaćaju

Iz Agencije za bankarstvo FBiH navode da ukupni nekvalitetni krediti u prvom polugodištu ove godine iznose 1,7 milijardi KM i veći su za 6,5 posto ili 103 miliona maraka nego na kraju 2013.

Prema njihovim tvrdnjama, učešće nekvalitetnih u ukupnim kreditima sa 14,6 posto, koliko je iznosilo na kraju 2013., poraslo je na 15,2 posto na kraju prve polovine ove godine. Od ukupnih kredita plasiranih pravnim osobama, na nekvalitetne se odnosi 20,2 posto, a za stanovništvo ovaj pokazatelj iznosi deset posto.

103 miliona KM više nekvalitetnih kredita u FBiH u prvom polugodištu nego na kraju 2013.

814,3 miliona KM nekvalitetnih kredita u RS u prvom polugodištu 2014.

1.001 žirant otplatio 0,20 posto od ukupno 432.055 partija kredita građana

6 posto kreditno aktivnih klijenata ima problem s otplatom u „Sparkasse banci“

Iz Agencije za bankarstvo RS potvrdili su za naš list da učešće nekvalitetnih kredita, odnosno kredita koji su klasificirani u kategoriji teže otplativosti, u prvom polugodištu iznosi 814,3 miliona maraka i veće je za 23,1 milion ili tri posto nego na kraju prošle godine, kada bilo 791,2 miliona KM.
 
U posljednjih nekoliko godina posebno je posvećena pažnja otplati kredita od žiranata umjesto glavnog dužnika. Prema izvještajima banaka u RS, u prvom polugodištu 1.001 žirant otplatio je 0,20 posto od ukupno 432.055 partija kredita građana.

Sudski postupak

Prema podacima iz „Sparkasse banke“, oko šest posto kreditno aktivnih klijenata ima problem s otplatom, dok 0,1 posto kredita otplaćuju žiranti.  
 
- Broj klijenata koji imaju problem s otplatom kredita u porastu je u odnosu na prethodne godine, dok broj kredita koje otplaćuju žiranti stagnira te se i dalje nalazi na vrlo niskom nivou - kazao je naš sagovornik.

Dragana Tatić, portparol „Nove banke“, također nam je potvrdila da je broj kašnjenja kreditnih partija u prvoj polovini 2014. veći nego na kraju prošle godine.

Šta u slučaju kašnjenja otplate

- U slučaju kašnjenja u otplati kredita, u procesu tzv. rane naplate, ulažemo maksimalan napor da zajedno s klijentima pronađemo adekvatan način prevazilaženja ovih problema kroz restrukturiranje, uvođenje moratorija - kazala nam je Satka Kahrimanović, vođa Odjela naplate - stanovništvo i poduzetnici „Sberbanke“ .