NOGOMET

Mourinho ima krivce za poraze u polufinalima: Ronaldo me iznevjerio u Ligi prvaka

Sa Realom nije uspio učiniti ono što je uspio s Portom i Interom

(N. K.)

15.9.2014

Jose Mourinho u Realu nije uspio ono što je napravio u Portu i Interu - osvojiti naslov evropskog prvaka. U tri godine s kraljevskim klubom uspio je izboriti samo tri polufinala Lige prvaka. Od trofeja, osvojio je jedan naslov španskog prvaka, Superkup i Kup kralja. Premalo za Realove ambicije. Nakon toga, Mourinho se vratio u Chelsea. Prisjećajući se prošlih vremena, portugalski stručnjak je kazao:

- Osvajanje dvije Lige prvaka učinilo je moju karijeru posebnom. No, nekoliko poraza u polufinalima posebno mi je teško palo. Tako je bilo 2005. kad je Liverpoolu priznat nepostojeći gol. Prije dvije godine Real je ispao na jedanesterce, a Ronaldo je prvi šutirao i promašio. Bio je naš prvi izbor, ali me iznevjerio, dodao je Mourinho. 

Real je deseti naslov osvojio prošle sezone s trenerom Carlom Ancelottijiem. Mourinho je odbacio mogućnost da preuzme vođenje portugalske reprezentacije nakon odlaska Paula Benta. "Nisu me pitali želim li taj posao, ali ne bih prihvatio ponudu", dodao je Mourinho čudeći se kako je Bento dobio otkaz.

- Nije nepoznato da trener dobije otkaz nakon jednog ili dva poraza, pa čak i prije početka sezone, ako stvari ne štimaju u ekipi, ako su popucale veze u ekipi ili su izgledi za uspjeh minimalni. No, to ovdje nije slučaj. Da je Bento odlučio otići nakon Svjetskog prvenstva, a savez doveo novog selektora, to bi bilo normalno. Otkaz nakon jedne utakmice, to me čudi, prenosi goal.com.

Portugal je kod kuće poražen na početku euro-kvalifikacija, bolja je s 1:0 bila Albanija.