BIH

Nakon oglašavanja reisa Kavazovića: SDA izmjestila skup iz prostora džamije!

Predstavljanje kandidata SDA neće se održati na terasi Koski-Mehmed pašine džamije

M.H.

15.9.2014

Nakon što je Kabinet reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u subotu popodne, nakon pisanja „Avaza“ o zloupotrebi prostora Islamske zajednice za stranačku promociju, saopćio da Islamska zajednica u BiH (IZ BiH) traži od svih političkih stranaka i njihovih aktivista da ne skrnave džamije i prostore IZ svojim stranačkim i izbornim aktivnostima i ne zloupotrebljavaju gostoprimstvo i otvorenost IZ,  iz KO SDA HNK obavijestili su medije o promjeni mjesta održavanja konferencije za novinare u Mostaru.

Tako su iz KO SDA HNK, umjesto na terasi Koski-Mehmed pašine džamije, kako su prvobitno planirali, konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljeni kandidati SDA iz HNK na predstojećim Općim izborima, preselili u salu KO SDA HNK, u ulici Rade Bitange 13, u Mostaru.

Konferencija i predstavljanje kandidata će, kako su najavili iz ovog odbora, biti održana s početkom u 11 sati.

Da je SDA odlučno bila nakanila da vjerske objekte iskoristi za predizborne svrhe pokazao je i slučaj koji se desio u petak ispred više sarajevskih džamija, gdje su aktivosti SDA za vrijeme džuma-namaza dijelili promotivne biltene SDA, što su oštro osudili brojni ugledni profesori s fakulteta islamskih nauka u BiH, ali i nevladine organizacije.

koski-mehmed-pasina-dzamija-u-mostaru-2

Dvorište Koski Mehmed pašine džamije u Mostaru

- Svima treba biti jasno da IZ neće promovirati nijednu političku partiju, a prostori IZ i javni vjerski skupovi ne mogu se koristiti za promociju bilo koje političke stranke. Oni koji krše ove principe nanose štetu IZ i muslimanima - saopćio je Ured za odnose s javnošću Rijaseta IZ BiH u subotu popodne, nakon čega je KO SDA HNK odlučio izmjestiti predstavljanje kandidata ispred mostarske džamije u svoju salu.

Članovi Asocijacije mladih SDA Mostar nakon komentara da su SDA-ovci odlučili krenuti "iz džamije na izbore" na društvenim mrežama su komentirali kako "nije iz džamije, nego na platou ispred džamije".

- Na platou ispred džamije se godišnje slika preko 50.000 osoba, pa ne znamo što ne bi i 50 SDA kandidata - jedan je od komentara članova ove Asocijacije na Facebooku.

Zanimljivo je da IZ i Mostarsko muftijstvo iz KO SDA HNK uopće nisu kontaktirali prije nego što su odlučili da za mjesto promocije svojih kandidata odaberu prostor ispred mostarske džamije, što nam je potvrdio i sam muftija mostarski Salem ef. Dedović.

On je u izjavi za "Avaz" kazao da su nevladine organizacije s pravom reagirale na najavu da će KO SDA HNK održati promociju kandidata pored džamije, ističući da će to ipak morati održati na nekom drugom mjestu jer u BiH je jasno razlučena pozicija Islamske zajednice, u čijim prostorima ne može biti promocije niti favoriziranja bilo koje političke opcije.