BIH

U BiH pretežno suh ili vlažan kolovoz, umjeren promet vozila

Saopštenje iz BIHAMK-a

Fena

15.9.2014

U Bosni i Hercegovini saobraćaj se jutros odvija po pretežno suhom ili vlažnom kolovozu uz umjeren promet vozila.

Na dionici magistralnog puta M-15 Prijedor-Bosanska Dubica, u mjestu Donji Jelovac došlo je do ulegnuća kolovoza zbog čega  se saobraćaj odvija naizmjenično- jednom trakom u dužini od desetak metara. Na dionici magistralnog puta M-14 Bosanska Dubica-Kostajnica u mjestu Vrioci zbog izlijevanja rijeke Une,u dužini od 20 metara saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom.  Zbog odrona na dionici magistralnog puta M-16 Jajce-Crna Rijeka (u mjestu Lučina) saobraća se naizmjenično-jednom trakom. 

Zbog izvođenja sanacionih radova  na dionici A-1 Podlugovi-Jošanica na mostu saobraćaj je preusmjeren u preticajnu traku.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajaju se putni pravci:  Srbljani-Bosanska Krupa, Tuzla-Šićki Brod,  Sarajevo-Trnovo, Bosansko Grahovo-Livno i Rostovo-Novi Travnik.

Na  graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 15 minuta.

AUTOPUT:

Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine (u mjestu Jakupovci) izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4 Simin Han-Kalesija, zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 3,5 tone (u mjestu Babajići).
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-6.1 Bosansko Grahovo-Livno, u toku je sanacija mosta u mjestu Pusto Polje, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, zbog radova na sanaciji škarpe, od 7 do 17 sati saobraća se jednom trakom- naizmjenično.
M-16 Jajce Banja Luka (Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.4 Rostovo-Novi Travnik,zbog sanacionih radova saobraća se jednom trakom, naizmjenično.
M-17 U Konjicu- u toku su sanacioni radovi na mostu, saobraća se jednom trakom-naizmjenično.
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 7 do 17 sati, a nedjeljom od 7 do 13 sati.
M-18 Sarajevo-Trnovo-zbog sanacionih radova saobraćaj se kod brane Bogatići odvija jednom trakom - naizmjenično.
Tuzla-Ugljevik -u mjestu Seljublje zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

REGIONALNI PUTEVI:

R-404 Blagaj-Japra, zbog izlijevanja rijeke Japre u mjestu Suhača potpuno je obustavljen saobraćaj.
R-405 Banja Luka-Bronazani Majdan, u mjestu Saračica, došlo je do pokretanja klizišta, pa je zatvorena desna saobraćajna traka iz pravca Banja Luke.
R-459 Dokanj-Šibošnica, zbog asfaltiranja, od 8 do 18 sati saobraćaj je obustavljen. Obilaznica je preko naselja Breške.
R-462 Gradačac-Ormanica, zbog klizišta u mjestu Donji Lukavac saobraća se naizmjenično-jednom trakom. 
R-467 Olovo-Ribnica - saobraćaju vozila do 12 t ukupne mase.
R-475 Bosanska Kostajnica-Karan (u mjestu Tavija) oštećen je most, zbog čega je saobraćaj potpuno obustavljen  i preusmjeren na obilaznice.

KANTON SARAJEVO:

- Zbog izvođenja građevinskih radova na Stupskoj petlji, saobraćaj se odvija otežano i usporeno. U ulici Džemala Bijedića (na raskrsnici sa ulicom Nikole Šopa) obustavljen je pješački saobraćaj. 
- Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u  ulicama:Adema Buće, Čobanija, Hamdije Kreševljakovića, Kromolj, Doljanska i Ahatovićka.
- Zbog izvođenja radova na održavanju kanalizacione mreže, usporeno je saobraćanje od 23 do 6 sati u sljedećim ulicama: Maršala Tita, Dalmatinska, Obala Kulina bana, M. M. Bašeskije, Branilaca Sarajeva, Telali, Kračule, Radićeva, Mis Irbina, Vladimira Perića, Reisa Dž. Čauševića, Musala, Bolnička, Koševo, Jezero i Sutjeska.
- Zbog čišćenja i održavanja kanalizacione mreže, do kraja septembra, od 23 do 6 sati saobraća se usporeno u ulicama: Obala Kulina bana (kod Pošte), Bulevar Meše Selimovića (na Otoci i kod KJKP "Gras"), Zmaja od Bosne (na Malti) i Maršala Tita (kod Higijenskog zavoda).

BRČKO DISTRIKT

- Zbog radova na izgradnji kružnog toka, do 10.10. ove godine otežan je saobraćaj na raskrsnici ulica Banjalučka-R.Dž. Čauševića-Ibrahimbegovića (raskrsnica "Bolnica"), saopćeno je iz BIHAMK-a.