KOŠARKA

Nisu smjeli razljutiti Amerikance: Košarkaši Srbije doživjeli drugi najgori poraz ikad!

Svjetsko prvenstvo u Španiji

(F. Me.)

14.9.2014

Košarkaši SAD-a osvojili su zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu nakon što su u finalu savladali Srbiju sa visokih 129:92.

Izabranici Saše Đorđevića su za dlaku izbjegli da dožive najveći poraz u finalu Mundobasketa. Neslavni rekord je i dalje u "vlasništvu" Rusa koje su Amerikanci "razmontirali" sa 46 koševa razlike. Bilo je to na Svjetskom prvenstvu 1994. u Kanadi, a rezultat je glasio 137:91 za "Tim snova II"

Srbija je predvođena Teodosićem povela 15:7 i tu stala. Košarkaši SAD-a su se tada izgleda razljutili, prebacili u brzinu više i kanonadom trojki (11/15) iz minuta u minut podizali razliku, te na krilima Irvinga i Hardena stekli 67:41 na poluvremenu.

I u trećem periodu Amerikanci su srbijanskim košarkašima dali više od 30 poena, te prije posljednje četvrtine prešli granicu od 100 poena. Tek su u posljednjoj četvrtini donekle usporili u napadu, ne toliko u odbrani, te su zadržali ogromnu prednost i očekivano odbranili titulu prvaka svijeta.

Najefikasniji u timu Saše Đorđevića u finalu bili su Nemanja Bjelica i Nikola Kalinić sa po 18 poena. 15 je ubacio Bogdan Bogdanović, a 10 uz 7 asistencija imao Miloš Teodosić.

SAD su imale osmoricu igrača sa dvocifrenim učinkom, najefikasniji sa 26 poena bio je Kyrie Irving (6/6 za tri), tri manje ubacio je James Harden, po 12 su dodali Klay Thompson i Kenneth Faried. Samo nekadašnji MVP NBA lige Derrick Rose nije dao koš.