BIH

Plaža Oštrika privlači sve više posjetilaca

Razvoj turizma u srebreničkoj općini

S. Sm.

15.9.2014

Kanjon akumulacionog jezera Hidroelektrane Bajina Bašta od Perućca do Višegrada pruža idealne uvjete za razvoj turizma. To su uočili i u Općini Srebrenica pa su formirali Turističku organizaciju, koja je sačinila nekoliko projekata za uređivanje lijeve obale, na lokalitetu Oštrika, koji je od Srebrenice udaljen svega tridesetak kilometara.

Realizirajući projekt “Razvoj turizma u dolini rijeke Drine”, Ambasada Kraljevine Holandije u BiH, preko implementatora “Care Internationala”, uložila je značajna sredstva za uređivanje ove plaže.
    
Postavljen je veliki ponton, dovedena je pitka voda, urađeni su rasvjeta i mokri čvor, a popločana je i obala u dužini od skoro 200 metara.

Općinske vlasti finansirale su i asfaltiranje puta od Kragljivode do Oštrike, a otvoreni su i restoran i smještajni objekt.
    
Urađena infrastruktura privukla je veliki broj starih i novih ljubitelja ove turističke destinacije, koji su do sada obnovili i sagradili 50 vikendica.

Nabavljeno je i registrirano 20 raznih plovnih vozila, a porinut je i prvi brod, koji služi za prijevoz turista kanjonom do Višegrada.
    
Povratnici u Klotjevce turistima, kojih je svake godine sve više, prodaju svoje proizvode, a zarađeni novac dobro im dođe da poboljšaju kućni budžet.