BIH

U kralupskom kraju kod Visokog pokušavaju sačuvati drevni zanat

Za pravljenje drvenog uglja treba posjedovati vještinu i strpljenje

N. Sm.

15.9.2014

Osim po poljoprivredi kojom se bavi najveći broj stanovnika, kralupski kraj na području općine Visoko od davnina je poznat i po jedinstvenoj proizvodnji drvenog uglja.

Nekada se drveni ugalj proizveden u ovom kraju, prebacivao u drvenim sepetima u Sarajevo, gdje su ga najviše koristili kovači zbog izuzetne kaloričnosti i snage koju ima. Danas se drveni ugalj koristi uglavnom za roštilj, a ostalo je i desetak proizvođača koji ovaj zanat pokušavaju otrgnuti od zaborava.

ugalj-ugalj

Na kraju, ostaje ugljenisana zemlja, a ispod nje drveni ugalj

- Najstariji mještani ne sjećaju se kada su se ljudi s ovog područja počeli baviti proizvodnjom drvenog uglja. Definitivno je da ugalj proizveden metodama koje se koriste u Kralupima, postiže visoku temperaturu i izuzetno je kaloričan – govori proizvođači drvenog uglja iz Kralupa.

Posebna je i metoda proizvodnje, koja iziskuje mnogo vremena, mukotrpan rad i izuzetne vještine.

- Drvo bukve ili graba prvo se izreže na komade određene dužine, a zatim se slaže na specifičan način i dobije se oblik kupe. Preko drveta idu slama i posebna zemlja, a kroz sredinu ostaje rupa cilindričnog oblika u kojoj se održava vatra. Proces traje od 7 do 20 dana. Nakon što se kupa počne smanjivati, odstranjuju se nečistoće i pristupa se hlađenju kupe. Skida se vanjski sloj, ugalj iz kupe se izbacuje vani, a zatim se razgrće da bi se na prirodan način ohladio, bez korištenja vode. Ohlađeni komadi se zatim pakuju u vreće koje kupuju trgovci iz Visokog, ali i iz drugih gradova - objasnili su nam proces proizvodnje drvenog uglja vrijedni proizvođači iz Kralupa.