LIFESTYLE

Ramiz Begović Zmaj, YouTube senzacija iz Živinica: Više se nigdje rahat ne mogu pojaviti

Postao popularan pričajući viceve

S. MUMIĆ

14.9.2014

Da vas neko upita znate li ko je Ramiz Begović, vjerovatno ne biste mogli dati valjan odgovor. A da vas pitaju da li znate ko je Ramiz Zmaj, većina bi sigurno znala. Ramiz Zmaj postao je popularan pričajući viceve u svojoj kafani na druženjima sa prijateljima. Njegovi vicevi postali su prava senzacija na YouTubeu.

Naša ekipa posjetila je popularnog Ramiza u njegovoj kafani "Zmaj" u živiničkim Ciljugama, a on je na svoj komični način počeo priču.

Prepoznaju ga

- Neki dan sam sa ženom bio u Blagaju na Buni. Sjedili smo u jednom ugostiteljskom objektu. Konobari me počeše persirati, što je meni čudno. Zamoliše me da se osoblje restorana slika sa mnom i kažu da hoće da uvećaju sliku i okače je na zid. Velim, šta će vam to, nisam ja Čak Noris (Chuck Norris) – govori Ramiz.

On je profesionalni vozač. Životnu školu, kako kaže, stekao je vozeći kamione širom Evrope. Upoznao je mnogo ljudi i danas ima dosta prijatelja s kojima se druži u opuštenoj atmosferi. Pričajući šaljive događaje i viceve narodnim jezikom, postao je senzacija.

Videoklipovi postavljeni na YouTube donijeli su mu veliku popularnost.

- Moji prijatelji i ja imamo svoj kutak, gdje sjednemo, popijemo i niko nas ne davi. Prijatelji su snimali neke moje priče i viceve koji su nastali prije pet godina i nisu ih odmah postavili na internet. I, eto, tako je sve počelo. Nisam ja navikao na popularnost i nekad mi predstavlja problem iako, gdje god dođem, dobivam besplatno piće, slikam se stoput - malo se "požalio" na nastalu situaciju.

Mada mu cilj nije komercijalizacija svog humora, ponude mu stižu sa svih strana.

- Sve što sam uradio jeste reklama koju sam nedavno snimio za jednu firmu i to je sve. Čovjek me je zamolio i pristao sam. Zovu da gostujem na različitim skupovima, političkim i drugim, kao gost iznenađenja. Nekad se pojavim zbog poznanika. Jednostavno, nemam plan za takav posao. Ne želim da budem u javnosti i da se previše eksponiram – govori Zmaj.

Ističe da sada ima više problema nego prije, dok nije bio poznat široj javnosti. Kaže da se ne može rahat pojaviti u kafani, na moru, u gradu... Jer, svi ga prepoznaju i neko ponešto dobaci ili želi da se uslika s njim.

- Na moru sad kad sam bio, morao sam nositi veliki šešir i naočale. Htio sam da se odmorim, a ne da se šegam s narodom. Imao sam neko svoje društvo i mi smo napravili ambijent kakav samo mi, Bosanci, možemo. Hoću da se vratim u prvobitno stanje i da budem normalan čovjek. Imam porodicu, suprugu i dvoje zlatne djece - kaže Ramiz te dodaje da mu je potreban mir, jer ga ponekada u pola noći zovu iz inozemstva da ispriča vic.

Najveći opanci

Način na koji priča komične situacije, nije gluma nego njegova priroda. Nikad nije sjeo da uči viceve, jednostavno, negdje ih zapamti, pročita.

- Mene inspirišu situacije koje ja doživim ili neki događaji. Uvijek okrenem na šalu. Nekima se možda ne sviđa psovka u pričama, ali ja mislim da smo mi narod koji najviše psuje. Nekad naš narod sve shvata bukvalno i zna to naštetiti. Istinita je situacija kada je jedna žena iz Tupkovića dobila poziv za predizborni skup. Rekli su da se dođe u što većem broju. Ona je, jadna, obukla najveće opanke. Kad se pojavila, redari su je pitali šta će joj toliki opanci, veli ona: “Rekli ste da dođem u što većem broju” - ispričao je Zmaj u svom stilu.

Facebook stranica “Ramiz Zmaj” do sada je prikupila više od 61.000 lajkova, što je veliki dokaz da Ramizova popularnost raste iz dana u dan. Više o Ramizu Zmaju možete saznati na zvaničnoj internetskoj stranici www.ramizzmaj.com.