GLOBUS

VJEROVALI ILI NE Amerikanci imaju "avion za Sudnji dan"!

Specijalnim oklopom zaštićen je od zračenja

(A. Vr.)

14.9.2014

Ovaj avion podsjeća na veliku leteću kancelariju predsjednika države, u čemu podsjeća na standardni predsjednički Air Force One.

Međutim, ovaj avion uspio bi da zaštiti prvog čovjeka SAD čak i kad bi došlo do nuklearnog rata.

Riječ je o adaptiranom 747 nazvanom E-4B "National Airborne Operations Center“ kojim je predsjednik navodno letio nakon napada 11. septembra.

Na priloženom videu možete da vidite kako je izgledala njegova unutrašnjost prije posljednjeg renoviranja.

Ovaj avion navodno može da izdrži i nuklearne napade, udare asteroida i terorističke napade i leti danima bez potrebe za dopunjavanjem goriva. Ipak, zbog toga što se ulje u motor mora sipati na zemlji, let može trajati "samo" sedam dana.

Specijalnim oklopom zaštićen je od zračenja, a ima i 67 antena i satelitskih tanjira, uz gomilu visokotehnoloških uređaja. Oprema za komunikaciju nalazi se u posebnoj kabini iza kokpita.

Avion Sudnjeg dana ima tri nivoa i prima 112 ljudi. Njega je navodno kupio još Ronald Regan osamdesetih godina u posljednjim "trzajima“ Hladnog rata.

Teoretičari zavjere smatraju da je upravo u ovom avionu bio komandni centar za napad 11. septembra. Vojska i vlada SAD izbjegavaju da govore o njemu, zbog čega sve spekulacije ostaju na nivou glasina.

Međutim, na godišnjicu napada ove godine bivši sekretar za štampu Georga Busha a napisao je na Twitteru: "Evo kako izgleda avion Sudnjeg dana. Bilo je jezivo vidjeti ga, naročito tog dana“.