BIH

Osman Hadžić gradi kuću porodici Derviša Hazića

Humani gest pjevača narodne muzike

D. ZEBA

14.9.2014

Porodica Derviša Hazića iz Kolića kod Topčić-Polja, nakon velikih poplava u maju, ostala je bez skoro kompletne imovine i od tada je smještena u stanu u Zenici, koji im je ustupio pjevač Nihad Fetić Hakala.

Novi život

Da se na lice Derviša, njegove supruge Selime, sina Farisa i kćerke Lamije osmijeh potpuno vrati, pobrinuo se naš poznati pjevač narodne muzike Osman Hadžić. On je, naime, zajedno s braćom Safetom, Samirom i Seadom osigurao 20.000 KM, od kojih će ova porodica napraviti kuću u Zenici.

- Osman Hadžić dao nam je novu nadu u život i bolje sutra. Hvala mu na velikoj pomoći. Sudbina je htjela da se upoznamo preko Hakale. Osman je došao u Zenicu s bratom i, kada je vidio strahotu od sela u kojem smo živjeli, odlučio je da nam pomogne da započnemo novi život. Nikada neću zaboraviti prvi susret s njim, ali ni kada nam je saopćio da će nam pomoći da napravimo kuću. Nisam mogao zaustaviti suze, kao ni moji najbliži - kaže nam Derviš.

Novi dom Hadžići će graditi u naselju Donje Klopče u blizini Zenice.

osman-hadzic10

Hadžić: S braćom osigurao 20.000 KM

- Osman je provobitno planirao da nam kupi montažnu kuću. Ali, nakon našeg posljednjeg razgovora, odlučio je da nam osigura građevinski materijal u vrijednosti od 20.000 KM, koji je dovoljan da napravimo kuću. Novac je uplatio u firmu "Almy" i, kako gradnja bude napredovala, prema potrebi ćemo uzimati materijal i sve što je potrebno da napravimo novi dom. Pomoć su mi obećale kolege iz "Arcelor Mittala", svi su rekli da će besplatno raditi po nekoliko dana - nastavlja Hazić.

Kule od karata

Derviš se prisjetio i vremenske nepogode u maju i dodaje da su mu to bili najteži dani u životu.

- Nismo mogli vjerovati šta se dešava. Kiša je neprestano padala. Kuće su počele da se ruše kao kule od karata, bandere su padale... Pokrenula su se klizišta tako da su životi svih stanovnika bili ugroženi. Starije osobe, trudnice i djecu uspjeli smo izvući na sigurno i smjestili smo ih u jednu kuću. Mi smo proveli noć ispod najlona u iščekivanju pomoći i dolaska helikoptera. Na kraju, sve se dobro završilo. Danima poslije smo pokušavali da nešto popravimo, a posljednju nadu u povratak u Koliće izgubili smo kada su nam nadležni saopćili da se naša kuća nalazi u crvenoj zoni i da se tu više ne smije živjeti - kaže Derviš.   

 

Zakopati temelje

 

Hazić se nada da će do kraja godine uspjeti završiti sprat i krov na novom domu, a da će se najesen 2015. uspjeti preseliti u Donje Klopče.

- Već ćemo naredne sedmice zakopati temelje i početi gradnju kuće. Nadamo se da će nas poslužiti vrijeme i da neće biti kiše. Kada sve bude završeno, želimo da na naselju bude i Osman Hadžić zajedno sa svojom braćom. Nadam se da će njihov primjer slijediti i druge poznate osobe i pomoći nastradalima od poplava da grade sebi bolju budućnost - kaže Derviš.