BIH

Rusija želi otvoriti novi problem na Balkanu

REAKCIJE Bh. intelektualci o izjavama Sergeja Lavrova

E. T.

14.9.2014

Na jučerašnju izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o BiH reagirali su brojni bh. intelektualci.

Akademik Muhamed Filipović smatra da se izjava Lavrova može tumačiti samo kao dosljedno produžavanje one politike koju je Rusija vodila od početka balkanske, odnosno, jugoslavenske krize i rata u BiH.

muhamed-prof-filipovic-2-ff

Filipović: Stvaranje srpske države

- To je podrška srpskom agresivnom nastojanju da se BiH nasilno zadrži u okviru srpske države i u drugoj varijanti da se stvori jedna srpska država preko Drine i Save. Preko Save im nije pošlo za rukom, a preko Drine, nažalost, jeste - pojasnio je Filipović.

Dekan fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Šaćir Filandra naglasio je da u ovom trenutku nije toliko bitno šta je ministar vanjskih poslova Rusije rekao, nego kada je i kako to rekao. On smatra da je ova izjava data u kontekstu izborne kampanje u BiH te da direktno pomaže Dodiku i njegovoj politici.

salih-foco-3-ff

Fočo: Skretanje pažnje

Prof. dr. Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, smatra da je namjera izjave da otvori novi problem na prostoru Balkana i da se Evropa pozabavi ponovo BiH, čime bi se skrenula pažnja s problema u Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. On dodaje da dobar dio tih navoda potvrđuje sterilnost Evrope na prostoru BiH.

Hajrudin Somun, politički analitičar, smatra da su Balkan i BiH izvan direktnog utjecaja ruske politike.

hajrudin-somun-za-aa-tragedija-bih-ne-smije-se-ponoviti-u-siriji-trt-bosanski-12595

Somun: Otpor prema NATO-u

- Balkan je neka vrsta rezerve u otporu NATO-u i zapadnim alijansama, tako da, ako ni u kom slučaju Rusija ne dozvoljava Ukrajini da se približi NATO paktu i EU, onda ona to može postići vršenjem pritiska preko onih zona koje već pripadaju Zapadu ili će pripasti u dogledno vrijeme. A tu spadaju i balkanske zemlje kao što su BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija - kazao je Somun.