BIH

Slučaj "Perković": Njemačka od BiH traži informacije o dva njena državljanina

SUĐENJA U oktobru počinje proces u Minhenu

S. NUMANOVIĆ

14.9.2014

Vlasti Njemačke su od Bosne i Hercegovine ponovo zatražile pravnu pomoć u procesu protiv Josipa Perkovića. Ovaj utjecajni hrvatski državljanin, u vrijeme socijalizma bio je visoki funkcioner Službe državne bezbjednosti (SDB) bivše SFRJ i tereti se za političke likvidacije emigranata u Njemačkoj.

Političke likvidacije  

U procesu koji se protiv njega vodi u Minhenu, Perkoviću se sudi za ubistvo Stjepana Đurekovića od prije 31 godinu. Đureković je bio jedan od direktora INA-e i u Njemačkoj je likvidiran po nalogu SDB-a, kao politički emigrant.

- Mi smo 9. septembra dobili upit njemačkih vlasti za dva državljanina BiH. Od nas je zatraženo da se utvrdi identitet tih osoba, njihove adrese, kako bi bile pozvane na suđenje - potvrđeno nam je u Ministarstvu pravde BiH.  

Zvaničnici iz ovog ministarstva nisu mogli reći ko su osobe koje potražuje Njemačka.

- Upiti s detaljima iz zahtjeva Njemačke upućeni su entitetskim MUP-ovima. To je sve što vam možemo reći - rečeno nam je u ovoj državnoj instituciji.

Bez odgovora je ostalo i naše pitanje je li jedna od osoba za koju Njemačka od BiH traži pravnu pomoć Širokobriježanin s bh. i makedonskim državljanstvom Ivan Lasić zvani Gorankić.

- Mislim da ne mogu govoriti o detaljima. Lasić je u vrijeme ubistva Đurekovića upravo preuzimao dužnost šefa Drugog odjela SDB-a. Dakle, nije bio u kontaktu s cijelom situacijom. No, bio bi važan svjedok i morao bi biti saslušan – kaže za naš list ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo, jedan od branilaca Josipa Perkovića.

S njim smo razgovarali u vrijeme kada je putovao za Minhen, gdje ga je čekao njegov klijent. Nobilo podsjeća da Lasić, kao strani državljanin, može odbiti da se pojavi pred sudom u Njemačkoj.

- Mi bismo bili sretni da on svjedoči. Ali je na njemu da odluči - kaže Nobilo.

Nada Dalipagić, pravna zastupnica Lasića, proteklih nekoliko dana nije odgovarala na naše pozive.

Inače, Njemačka traži pravnu pomoć i od Srbije. Advokat Nobilo vjeruje da je ponovo problem - arhiv SDB-a.

- Srbija ima mantru. Oni još od Haškog tribunala ponavljaju priču da je „sve izgorjelo u bombardiranju NATO-a“. Šta god da zatražite od njih, isti je odgovor. No, ne vjerujem u to. Problem je u tome što Srbija ne želi otvoriti arhive, uključujući i one od sigurnosnih službi nekadašnje Jugoslavije - ističe Nobilo.

Doživotni zatvor  

Josip Perković je u Njemačkoj i čeka suđenje. Ono će početi već u oktobru i okrivljeni će se izjasniti da nije kriv.

Nakon niza peripetija, on se iza njemačkih rešetaka našao nakon što je Viši zemaljski sud u Minhenu osudio 2008. godine hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa na doživotni zatvor zbog ubistva Đurekovića.

Sud je ustanovio da su presudnu ulogu u ovom politički motiviranom ubistvu imale tajne službe bivše Jugoslavije.

 

Čak 77 političkih ubistava

 

Sigurnosne službe socijalističke Jugoslavije bile su vrlo agilne u likvidaciji emigranata širom svijeta. Hrvatski istraživač i pisac, koji je i sam bio emigrant Bože Vukšić svojevremeno je objavio knjigu „Tajni rat Udbe protiv hrvatskih iseljenika iz BiH“.

U tom djelu istražio je i dokumentirao ubistva čak 77 hrvatskih političkih emigranata.

- Sami egzekutori zločina nisu najvažniji i najopasniji akteri tog djelovanja, već su to, u prvom redu, organizatori i, posebice, nalogodavci. Velik broj njih živi u BiH i u posljednje vrijeme se primjećuje njihovo reaktiviranje na političkoj sceni. Vjerojatno nije slučajno da se upravo na njih oslanja i tzv. međunarodna zajednica - istakao je Vukšić svojevremeno za hrvatske medije.

Najviše žrtava i ubica iz BiH

miljenko-manjkas

Manjkas: Najviše špijuna po glavi stanovnika

Miljenko Manjkas, autor dokumentarnog serijala „Jugoslovenske tajne službe“ urađenog prije dvije godine, za medije je svojevremeno izjavio da je najviše žrtava, ali i ubica u vrijeme socijalizma dolazilo iz BiH.

- Udba i KOS imali su veliki broj profesionalnih ubica iz BiH zaduženih za likvidacije protivnika tadašnjeg režima. Bilo bi zlonamjerno tako tvrditi da su Bosanci bili najodaniji. Likvidatori jugoslovenskih tajnih službi dolazili su iz svih republika. Bilo je tu Srba, Bošnjaka, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca... Što se kaže, podjednako su bili zastupljeni svi narodi i narodnosti.

Na deset građana Jugoslavije dolazio je jedan agent ili saradnik Udbe ili KOS-a. Čak ni bivši SSSR nije imao toliko agenata u odnosu na broj stanovnika - istakao je Manjkas te dodao i da je najviše žrtava socijalističkih sigurnosnih službi došlo iz BiH.