CRNA HRONIKA

BRČKO Izbačen učenik koji je davio srednjoškolku

Nakon napada u ženskom toaletu Ekonomske škole

S. ZAHIRAGIĆ

13.9.2014

Policija Brčko Distrikta BiH provodi opsežnu istragu o incidentu koji se prije tri dana dogodio u Ekonomskoj školi kada je 16-godišnji učenik drugog razreda poslovno-pravnog smjera u školskom toaletu fizički nasrnuo na 17-godišnju učenicu.

Bila dežurna

Šesnaestogodišnjak je predvečer, nakon što se nastava završila, napustio zgradu škole i kraće vrijeme boravio u obližnjem parku da bi se potom vratio u objekt i, pod još nerazjašnjenim okolnostima, u ženskom toaletu napao učenicu koja je tog dana bila dežurna u školi, nanijevši joj pri tome lakše tjelesne ozljede.

Radojka Lazarević, vršilac dužnosti direktora škole, kazala nam je da zaposlenici, pa tako ni ona, ne mogu davati izjave bez odobrenja Momčila Poljića, šefa Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta. Poljić nam je potvrdio da se incident dogodio, dodavši da su preduzete potrebne mjere.

- Slučaj je prijavljen Policiji i Tužilaštvu i oni rade svoj posao. Po okončanju istrage, imat ćemo više informacija. Učenik koji je napao djevojčicu, već je isključen iz škole - kazao je Poljić.

poljic

Poljić: Poduzete sve mjere sigurnosti

Dodaje da su ispoštovane sve mjere sigurnosti u školi, ali da je očigledno da stepen sigurnosti u školama treba podići na viši nivo, što je jedan od prioritetnih zadataka Odjela, ali i cijele društvene zajednice.

Nezvanično saznajemo da je v. d. direktora Radojka Lazarević u srijedu oko 19 sati obilazila školu, jer je, usljed jakog pljuska, prijetila opasnost od prokišnjavanja. Iz muškog toaleta izašao je učenik, koji joj je kazao da mu se učinilo da je čuo vrisak iz ženskog toaleta.

Direktorica je ušla u ženski toalet, gdje je u jednoj od kabina zatekla napadača i uplakanu dežurnu učenicu, koja joj je rekla: “Zamalo me je udavio.” Dok je razgovarala s djevojčicom, napadač je napustio toalet.

Zadržali napadača

Pozive u pomoć čula su i dvojica bivših učenika Ekonomske škole koji su sjedili u kafiću u neposrednoj blizini prozora ženskog toaleta. Oni su krenuli ka ulaznim vratima škole, gdje su se susreli s napadačem, kojeg su zadržali do dolaska policajaca.

Šef Policije Brčko Distrikta Goran Lujić kaže da se provode zakonom propisane procedure.

- Prikupili smo izjave i o svemu obavijestili Tužilaštvo. Još nije definiran osnov sumnje o počinjenom krivičnom djelu - kazao je Lujić.

Napadač i žrtva uopće se nisu poznavali, a istraga bi trebala utvrditi motive za ovaj napad.

Nije bio problematičan

Profesori i učenici Ekonomske škole s kojima smo razgovarali, ističu da je napadač bio prosječan učenik koji do sada nije pravio nikakve ozbiljnije probleme. Provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da nije bio pod utjecajem alkohola, a tesiran je i na opojne droge, čiji se rezultati očekuju.