BIH

Lagumdžija: FTV je postao „društvo dva lica“ koje vode Izetbegović i Komšić

Lider SDP-a o zloupotrebama javnog RTV servisa

S. MUHIĆ

12.9.2014

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija danas je u stranačkom sjedištu otvorio Pres-centar za predstojeću izbornu kampanju.

Dva lica

Čelnik vladajućeg SDP-a obratio se novinarima, koji su ga zamolili da prokomentira navode FTV-a da pojedini ministri iz Vijeća ministara BiH „kupuju zgrade“ svojih tajkuna. Sa FTV-a su aludirali upravo na ministre iz SDP-a.

- To nisu tvrdnje pojedinih medija, nego je to vrlo konkretna tvrdnja javnog servisa koji se zove Federalna televizija, koja je očigledno postala društvo dva lica. Dva lica u zgradi FTV-a i dva lica u zgradi Predsjedništva BiH - kazao je Lagumdžija, aludirajući na predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.

U nastavku je potvrdio da je Vijeće ministara BiH usvojilo odluku o kupovini zgrada za institucije BiH u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Lukavici za 20 miliona KM.

- Znali smo da će biti velikih opstrukcija, jer kupovinom oko 6.000 kvadrata administracija će napustiti isto toliko kvadrata koji su iznajmljeni od privatnika. Vijeće ministara, a posebno ja, nemamo ništa s Upravom za indirektno oporezivanje (UIO), ona ima svoje organe. Besprizorna je podvala stavljati mene u kontekst kupovine zgrade UIO, a svjesno izbjegavati činjenicu da jesam molio jednu firmu da konkuriše. Ta firma je „Hidrogradnja“. Državna firma prodat će zgradu i dobit će devet miliona KM, koji će otići za povezivanje radnog staža radnicima – istakao je Lagumdžija.

Nedopustiva manipulacija

Interesantno je da „društvo dva lica“ i njihov organ, nastavio je Lagumdžija, ne nađu za shodno da naprave priču o tome, nego „prave podvale s nečim sa čime ja nemam nikakve veze“.

- Inače, već sam obavijestio čelnike međunarodne zajednice, ambasadore relevantnih zemalja o tome da ovo što radi „društvo dva lica“, koje se zove FTV, gubi svaki sportski karakter i ide u smjeru u kojem je nedopustiva takva manipulacija, privatizacija i politikantstvo direktno usmjereno protiv istine i obavještavanja građana kao javni servis. Vi kao privatni medij možete pisati šta hoćete i ja nemam pravo da se bunim, ali neko ko je javni servis nema pravo da pravi ovakve manipulacije – odlučno je kazao Lagumdžija.

RAK i međunarodna zajednica da naprave monitoring FTV-a

Lider SDP-a je pozvao Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK), OSCE i predstavnike Vijeća za implementaciju mira (PIC) da naprave monitoring javnih servisa.

- Želim da ih obavežu da se ponašaju u skladu s principima koji važe u uređenim evropskim zemljama, jer način na koji se pojedini javni servisi ponašaju je nešto što je direktno zadiranje ne samo u demokratska prava i slobode nego i direktni uticaj na politička zbivanja u ovoj zemlji za račun dva privatna lica – poručio je Lagumdžija.