NOGOMET

Sušić: Spreman sam otići

Selektor naše reprezentacije hladne glave o svemu

M. TANOVIĆ

12.9.2014

Takav glas nije imao još od poraza od Nigerije. Safet Sušić potpuno je deprimiran, zna se zašto. Koliko god se neko slagao ili protivio njegovim zamislima i odlukama, Pape je vidio da u porazu od Kipra nije valjalo apsolutno ništa.

Od čega početi? Ni sam Sušić ne zna.

- Kako objasniti šta je bilo? Kreneš dobro, stvaraš šanse i onda potpuni krah - pita se Pape.

Istina, i sam je upozoravao. Nakon Lihtenštajna bio je ljut što smo pola sata igrali kako treba, a onda se sunovratili. Protiv Kipra se desila ista stvar.

Izbaciti igrače

- Ne mogu reći zbog čega je to tako, ali sam se upravo toga i bojao. Možda zato što je početak sezone i igrači nemaju utakmica u nogama. Isto se desilo i Portugalu, Turskoj... ali nema opravdanja. Da govorim šta nije štimalo, ne znam od čega bih počeo. Bilo je katastrofalno - rekao je Sušić, a onda se osvrnuo na početni sastav.

- Zaista sam htio staviti najbolju postavu. Imao sam 2-3 dileme - Lulić ili Salihović, Prcić ili Medunjanin, Bičakčić ili Vranješ... Odlučio sam tako kako sam odlučio, a sada govoriti da li bi bilo bolje ili lošije da sam odlučio drugačije, nema svrhe. Činjenica je da sam ja najodgovorniji, jer sam sastavljao ekipu, ali treba reći i to da mnogi igrači nisu odradili ono što su trebali - govori naš selektor.

Šta sada raditi i kako se vaditi? Za samo mjesec treba ići Velsu, a onda dočekati Belgiju. Situacija ne izgleda nimalo dobro, a ne treba ni govoriti o tome kakav se pad morala desio u našoj svlačionici. Takvi, teško bismo dobili i Fidži, a kamoli Vels i Belgiju.

- Kada odigraš ovako kako si odigrao, svaki trener će prvo izbaciti pet fudbalera i dovesti pet novih. No, mi to ne možemo, jer nam je konkurencija slaba. Koga sam imao na klupi? Vranješa, koji nema kluba, Mujdžu, na kojeg trener ne računa, Salihovića koji malo igra... Ko to može nešto promijeniti? Najgore je to što opet moramo igrati sa devet istih fudbalera i zamijeniti jednog ili dvojicu, jer mnogi u našem timu nemaju konkurenciju. I zato sam i za sljedeće utakmice prisiljen zvati iste fudbalere. Sreća je njihova što su rođeni u Bosni i Hercegovini, jer da su Italijani, Nijemci ili Englezi, nikada ne bi ni znali šta je reprezentacija - govori Sušić.

Neću spavati

- Prvo mjesto u grupi trebamo zaboraviti, ali srećom, postoji drugo. I treće. Mislim da, u najgorem slučaju, možemo biti treći, a u najboljem drugi. Prvi teško da možemo biti, jer je Belgija veoma snažna ekipa, koja ima mnogo kvalitetnih fudbalera. No, nije važno koji ćemo na kraju biti, važno je samo otići na Euro pa kako god - rekao je Sušić.

Kako podići moral?

- Poljuljani smo, to je sigurno. Razumijem navijače, ali fudbalerima i meni je, vjerujte, najgore. Mjesec neću spavati, već ću razbijati glavu i izmišljati nekakva rješenja. Sami smo sebe doveli u ovakvu situaciju i sada nam se treba vaditi. Pokušat ćemo, ali ako se desi da počnem sumnjati u sve, prvi sam spreman dići ruke od svega i otići. Niko me neće morati tjerati - rekao je Sušić.

O Luliću: Neka krene od sebe

Senad Lulić rekao je da se svi, računajući i selektora Sušića, trebaju zapitati da li je to bila prava postava za Kipar, kritizirajući Papetov izbor početnih 11.

- Na tu izjavu mogu reći samo to da bi se Lulić trebao pogledati u ogledalo i okrenuti sebi, zapitati se je li odradio ono što je trebao. Najlakše je optuživati druge. Niko nema pravo davati takve izjave - kaže Sušić.

Niko nije lud da me bojkotuje

Na pitanje o glasini koja je počela kružiti u javnosti da ga pojedini fudbaleri bojkotuju, Sušić se kiselo nasmijao.

- Ne znam ko može biti toliko pokvaren da me bojkotuje u trenutku kada počinju kvalifikacije? Da povedu pa onda kažu da će namjerno izgubiti? Pa valjda bi sami fudbaleri bili najsretniji da odu na Evropsko prvenstvo. Nisu ludi da namjerno izgube šansu da odu na Euro samo da bi mene otjerali. To mi je van svake pameti - kaže Pape.

Sada nam nedostaju svi

Upitan koliko nam nedostaju fudbaleri koji su se oprostili, Pape kaže da nam, nakon onakve utakmice, nedostaju svi.

- Što lošije odigramo, to nam više nedostaju, logično. Da smo dobili sa 3:0, niko ne bi ni spominjao fudbalere koji su se oprastili -  kratko kaže Sušić.

Nemojte opet o Štiliću

Ponovo se postavlja pitanje da li bi nam u ovim trenucima pomoglo neko iskusnije ime, fudbaler koji ima pas koji može prevagnuti. Možda Semir Štilić?

- Dajte, molim vas, pa nemojte opet o Štiliću. Imali su svi šansu. Kad je imao svoj moment, nije ga iskoristio. I nemojte da ponovo pričam sve što sam do sada govorio, nije korektno prema tom momku - odgovorio je Sušić.