BIH

"Vučić je spriječio Dodika da krene u secesiju RS!"

Bodo Weber u izjavi za Radio Slobodnu Europu

Autor:Fena

11.9.2014

Predsjednik RS Milorad Dodik namjeravao je tokom aneksije Krim da krene u otcjepljenje Republike Srpske, tvrdeći da ima rusku potporu, ali ga je premijer Srbije Aleksandar Vučić u tome zaustavio, tvrdi Bodo Weber iz berlinskog Vijeća za politiku demokratizacije.

Weber, jedan od autora studije "Zapadni Balkan i ukrajinska kriza -promijenjena igra za politiku EU i SAD", rekao je za Radio Slobodnu Europu da su on i njegov kolega Kurt Bassuener tokom izrade studije slučajno naišli na tu informaciju, ali da je ona potvrđena iz više izvora i da je za to "znao cijeli zapadni diplomatski kor."

 "U tim informacijama se otkriva kako je Milorad Dodik, predsjednik RS, na početku ruske aneksije Krim zvao Aleksandra Vučića, premijera Srbije, i da je htio ozbiljno iskoristiti tu situaciju da krene u provedbu onoga čime godinama prijeti, ali da ga je premijer Vučić u tome spriječio ", rekao je Weber, prenosi Tanjug.

 Weber kaže da mu te informacije djeluju uvjerljivo.
        
 "Mi smo, naime, u više navrata vidjeli nastupe premijera Vučića koji svjedoče tome u prilog. Kada je, recimo, pretposljednji put, krajem juna, bio u posjetu Njemačkoj, i kada je bio pritisnut pitanjima nekih njemačkih novinara o svom odlasku na otvaranje Andrićgrada, Vučić je jasno pokazao da Vlada Srbije ne dijeli poziciju Dodika", rekao je Weber.

Weber je rekao kako "nije jasno" je li Dodik imao rusku podršku za taj korak i da mu teza da je Moskva planirala da u trenutku aneksije Krim otvori još jedno žarište - i to ne u Moldaviji, Pridnjestrovlju ili Gruziji nego u Republici Srpskoj, "nije uvjerljiva".

"Prije bih rekao da je Dodik vjerovao kako će imati rusku potporu", rekao je Weber.

Pojasnio je kako je prije dvije godine rađena studija o odnosu rukovodstva Srbije prema lideru RS, kada je na vlasti još bila Demokratska stranka tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića,

Po njegovom mišljenju, Tadić je prilično koristio taj "bratski odnos" s Dodikom za svoj "nacionalni imidž", ali iza kulisa nije mogao kontrolirati Dodika, "koji je i njemu predstavljao problem".

 "Vučić je, za razliku od Tadića, prema Dodiku uspostavio distancu", rekao je Weber i dodao kako je premijer Srbije u manju na konferenciji za novinare s Dodikom, koji je tada ponovno stavio pod upitnik egzistenciju države Bosne i Hercegovine, rekao da to nije pozicija Vlade Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.