BIH

Učenici bi u školske klupe trebali 29.septembra

U Maglaju ponovno odgođen početak nastave u gradskim osnovnim i srednjim šklolama

N. Br.

11.9.2014


Početak nastave za učenike gradskih osnovnih i srednjih škola u Maglaju odgođen je do 29.septembra. Odlučeno je ovo na sastanku direktora škola sa resornim kantonalnim ministrom Mirkom Trifunovićem. Tokom sastanka ragovarao se i o stepenu dosadašnje sanacije objekata za koje sredstva izdvaja EU putem UNDP-a. Vrijeme izvođačima radova, a to je za sve školske objekte u Maglaju firma “Unigradnja” Sarajevo, ne ide na ruku. Veliki sadržaj vlage u zraku uslovljava sporo sušenje podnih obloga, odnosno cementnih glasura što usporava finalizaciju radova. Zbog svega toga, a prije svega zbog sigurnosti učenika koji se ne smiju uvesti u objekat u kojem traje obnova, odlučeno je da se početak nastave u novoj školskoj godini prolongira do kraja septembra.

- Razlozi za odgađanje nastave su sporo sušenje objekata pa se ni radovi ne mogu odvijati planiranom dinamikom. Aktiv direktora u Maglaju se složio i zatražio odgodu od 10 nastavnih dana. Ipak, izražavam zadovoljstvo što se u Prvoj osnovnoj školi, Mješovitoj srednjoj školi i Gimanziji radovi uporedo odvijaju u tri faze: neophodni građevinski radovi, “utopljavanje” objekta kao i sanacija sistema centralnog grijanja - rekao je u Maglaju ministar Trifunović.

EU putem UNDP-a u obnovu i opremanje škola u BiH nakon popolava ulaže 20 miliona KM. Škole će, tako, riješti i brojne višedecenijske probleme.

- Ni u kojem slučaju kvalitet ne smije biti na uštrb brzine izvođenja radova, odnosno početka nastave - rekao je na sastanku Edis Arifagić, rukovodilac Programa EU za obnovu od poplava i dodao. “Kvalitet radova u ovakvim situacijama znači sigurnost za učenike u školama. Želimo iskoristiti priliku i adaptirati objekte na kvalitetan način koji će produžiti njihov vijek”. “Kada počenete sa sancijom jednog starog objekta, kao što je to objekat Osnovne škole Maglaj star gotovo sedam decenija, to vam je kao da otvarate “Pandorinu kutiju” – nikada ne znate kakvo ćete stanje zateći”, rekli su predstavnici izvođača govoreći o problemima sa kojima se tokom obnove suočavaju u ovom objektu – od poplava u podrumskim prostorijama, problema sa nekim zidovima pa do problema sa školskom i  gradskom kanalikzacijom. Ipak, i u ovoj školi vjeruju da će nastava početi krajem septembra.
Inače, tokom sastanka ministar Trifunović, najavio je i odlazak oko 500 osnovaca iz Maglaja u Sloveniju o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata.